У ПАРЄ запропонували відмовитися від санкцій проти Росії
Категорія
Політика
Дата публікації

У ПАРЄ запропонували відмовитися від санкцій проти Росії

У ПАРЄ запропонували відмовитися від санкцій проти Росії
Джерело:  online.ua

Моніторинговий комітет ПАРЄ затвердив проєкт резолюції, в якій рекомендується зберегти повноваження російської делегації, оскаржені на початку сесії на вимогу України, в повному обсязі. Цей документ буде розглянуто сьогодні, 27 січня, голосування по ньому призначено на 28 число. У проєкті резолюції зазначено, що в деяких питаннях офіційна Москва відступила від зобов'язань перед Радою Європи, але пропонується відмовитися від санкцій проти Росії і не обмежувати повноваження російської делегації в Асамблеї. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ПАРЄ.

"Російська Федерація: низка невирішених проблем, включаючи, серед іншого, відсутність плюралізму, незалежність судової влади, обмежувальне середовище для діяльності політичної позапарламентської опозиції, громадянського суспільства, правозахисників і журналістів, обмеження свободи вираження думок, зборів, асоціацій і релігії, а також ряд проблемних законів, включаючи Закон про іноземних агентів, Закон про небажані організації або антиекстремістського законодавства, ратифікація поправок до Конституції, які вводять серйозні обмеження на застосування міжнародного права і виконання рішень Європейського суду з прав людини; відсутність прогресу в реалізації вимог міжнародного співтовариства щодо Східної України і Криму ", - йдеться в проєкті резолюції.

Однак, незважаючи на те, що ПАРЄ засуджує внесення змін до Конституції РФ, які дозволяють команді російського глави Володимира Путіна не виконувати рішення ЄСПЛ, додаткові кроки, спрямовані на закріплення незаконної анексії Криму, порушення права людей, в Асамблеї "прагнуть до діалогу" з Росією . Про це вже також повідомив глава російської делегації Петро Толстой.

"Поки резолюція прийнята, що підтверджує повноваження нашої делегації. Будь-які висунуті нам умови неприйнятні, ніякі обмеження прав нашої делегації не пройдуть. Комітет не підтримав ніякі поправки України", - підкреслив Толстой.

Нагадаємо, ПАРЄ ще на початку 2020 року в повному обсязі затвердила повноваження Росії. За результатами голосування за повернення російської делегації всіх прав в асамблеї проголосували 96 осіб, проти виступили 44 депутати. Зокрема, проти пропозиції України і країн-партнерів про обмеження повноважень Росії в ПАРЄ виступили представники Західної Європи - Німеччина, Франція Австрія, Іспанія, Італія та інші країни підтримали РФ.

Важливо додати, що Росія була позбавлена основних повноважень в ПАРЄ у 2014 році через окупацію українського Криму і агресії проти України на Донбасі. У 2017 році Москва заморозила сплату членських внесків і оголосила, що відновить виплати тільки після повного відновлення своїх повноважень в організації. Влітку 2019 року ПАРЄ пішла на поступки Росії і зняла санкції з делегації РФ без будь-яких додаткових умов. На наступний день асамблея відновила права російської делегації в повному обсязі. При цьому Росії не виконала жодної умови для повернення в організацію - окупація Криму та Донбасу, як і раніше триває, а українські політв'язні знаходяться в російських в'язницях.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна офіційно оскаржила повноваження російської делегації в Парламентській асамблеї Ради Європи  25 січня. За оспорювання повноважень російської делегації проголосували 38 делегатів, з 30 необхідних.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?