У ПАРЄ прозвучало відверте заяву Донбасом
Категорія
Україна
Дата публікації

У ПАРЄ прозвучало відверте заяву Донбасом

У ПАРЄ прозвучало відверте заяву Донбасом

У Парламентській асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) дали песимістичну оцінку щодо  ситуації на Донбасі.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на  Deutsche Welle.
Ескалація конфлікту на Сході України останнім часом помітно посилилася, і в нинішніх умовах не можна говорити про проведення виборів на Донбасі найближчим часом. Так вважають доповідачі по Україні в ПАРЄ Христина Зеленкова (Чехія) і Марілуіза Бек (Німеччина), які нещодавно побували в Києві, Дніпропетровську та Маріуполі. На їхню думку, вплив Росії на Донбасі останнім часом значно посилився.
"За нашою інформацією, в Кремлі створено п'ять "міністерств", які фактично керують так званими "ЛНР" і "ДНР"", - заявила Бек.
Вона назвала нинішній стан справ на окупованих територіях "гібридною анексією", яка стала неминучим наслідком гібридної війни, яку веде проти України Росія. Таким чином, констатувала доповідачка, поки переговори в Мінську щодо подальшої долі Донбасу тривають, ситуація на місці їх випередила і пішла далі.
Представниця Німеччини висловилася за те, щоб до врегулювання конфлікту на Сході України до Німеччини і Франції приєдналися США і Великобританія, які на початку 1990-их гарантували Україні її територіальну цілісність.
"Єдине, чого просила ця європейська країна за те, що відмовилася від своєї ядерного зброї", - підкреслила доповідачка.
Комісар Ради Європи з прав людини Нільс Мужніекс підтвердив, що окуповані території поступово, але невідворотно переходять під вплив Росії і все більше ізолюються від решти України.
"Я змушений з сумом констатувати, що якщо так триватиме і далі, то в центрі Європи виникне велика сіра зона, де не діють механізми захисту прав людини", - сказав комісар.
Мужніекс також висловив стурбованість переслідуваннями кримських татар в окупованому Криму.
"Ми не повинні допустити того, щоб історія повторила себе по відношенню до кримськотатарського народу", - зазначив Мужніекс і закликав світову громадськість не зменшувати увагу щодо порушень прав людини в Криму.
На думку Бек, кримські татари можуть "тихо зникнути" як народ, як культурно-етнічна група, оскільки в результаті незаконної анексії Криму вони знову втратили можливість жити об'єднано на єдиній території.
"Це явище нас дуже турбує", - заявила доповідачка.
Нагадаємо,  доповідачі ПАРЄ з питань України Хорді Ксукла і Аксель Фішер в своїй заяві висловили стурбованість прийнятим Верховною Радою законом 3700, який українські ЗМІ називають "законом про партійну диктатуру".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?