У парламенті Словаччини осквернили прапор України
Категорія
Політика
Дата публікації

У парламенті Словаччини осквернили прапор України

У парламенті Словаччини осквернили прапор України
Джерело:  online.ua

8 лютого словацькі депутати повинні були голосувати за затвердження оборонної угоди з США. Проте голосування перетворилося у дипломатичний скандал, коли депутати від консервативної партії облили прапор України водою.

Джерело: InfoPost

Скандал у словацькому парламенті

Бурхливі сцени відбулися вчора на позачерговому засіданні словацького парламенту, присвяченому спірній військовій угоді зі США.

На початку дебатів ультраправі депутати Петер Крупа та Андрей Медвецьки заблокували трибуну спікера, ставши біля нього зі словацьким прапором, щоб не дати виступити міністру оборони Ярославу Надю.

Коли двоє депутатів від ліберальної партії – Яна Циганікова та Мирослав Жіяк, - стали з українським прапором перед політиками, які блокували трибуну, Андрей Медвецьки облив їх та прапор водою.

Під час заворушень інші ультраправі депутати вирвали український прапор у лібералів і зняли маску з обличчя одного з них.

Угода дозволяє США збільшити свою військову присутність в країні, яка межує з Україною, зокрема за рахунок розширення двох військових аеропортів.

Міністр оборони Надь уже підписав угоду минулого тижня у Вашингтоні, посилаючись на гарантію безпеки Словаччини.

Однак і соціал-демократичні опозиційні партії, і праві екстремісти відкидають це. Вони бояться, що угода може означати втрату суверенітету країни. Щоб угода набула чинності, вона має бути затверджена законодавчим органом.

У січні Генеральна прокуратура також виступила проти договору, заявивши, що він був сформульований в односторонньому порядку на користь Сполучених Штатів і неконституційно обмежує державний суверенітет Словаччини.

Реакція посольства України

Українське посольство у Братиславі засудило інцидент.

Сьогодні в Києві Іван Корчок (глава МЗС Словаччини. – Ред.) підтвердив тверду незмінну позицію Словаччини в підтримці України! Маємо підтримку й у Національній раді Словаччини! Негідне поводження з прапором України з боку депутатів Марека Котлеби, Андрея Медвецьки не може її похитнути! Засуджуємо й вимагаємо вибачень! – написали в посольстві.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?