У Порошенка в Україні одразу шість "ворогів", але у всіх є одна проблема
Категорія
Політика
Дата публікації

У Порошенка в Україні одразу шість "ворогів", але у всіх є одна проблема

У Порошенка в Україні одразу шість "ворогів", але у всіх є одна проблема
Джерело:  online.ua

Абсолютизувати плани російських спецслужб так само недалекоглядно, як заперечувати зацікавленість Кремля в розхитуванні ситуації в Україні. В умовах, коли національні інтереси країни до пуття не сформульовані, з'являється простір для дій різних політиків, зацікавлених у зміні влади за формулою "Вранці в газеті - ввечері в куплеті".


Трохи лікнепу. Україна - парламентсько-президентська республіка, повноваження глави держави зосереджені, головним чином, в сфері оборони і зовнішньої політики. Втім, політична практика дозволяє президенту Петру Порошенку бути активним у багатьох напрямках. Депутатський корпус воліє займати пасивну позицію з багатьох питань, але саме від нього залежать призначення дострокових парламентських виборів і, до речі, зміна виборчого законодавства. Є і ще один важливий нюанс: дострокові парламентські вибори результатами і характером ведення кампанії можуть налаштувати суспільство на наближення дати виборів глави держави, і цей факт тримає в умі більшість основних політичних гравців.


Читайте також

:

Гра на зниження: Путін вирішив хитати Україну по-новому


Опозиційні сили в Україні, на перший погляд, численні, однак у них є одна проблема: формування єдиної опозиції президенту виглядає малоймовірним. Перспектива злитися в політичному екстазі, схоже, не радує "Батьківщину" і "Опозиційний блок", та й інші опоненти і "вороги" діючої влади не надто поспішають консолідуватися. Така розстановка сил змушує різні партії боротися за ресурси і робить для них можливим закулісне співробітництво з Росією, готовою до політичної філантропії. Розглянемо основних гравців на опозиційному полі і їх тактику.


"Батьківщина"

. Найпопулярніша на сьогодні політична сила відхрестилася від протестів ошуканих вкладників "Михайлівського", що не завадило її лідеру голосно підтримувати їх з парламентських кулуарів. Юлія Тимошенко в ефірах лояльних їй телеканалів послідовно проводить паралелі між правлінням Віктора Януковича та Петра Порошенка, наголошуючи на необхідності проведення дострокових парламентських виборів.


Дістається і Володимиру Гройсману, і Арсенію Яценюку. Саме очолена депутатом Київської обласної ради від "Батьківщини" Олегом Кіщуком організація закликала людей прийти на минулому тижні на Банкову, щоб виказати президенту невдоволення його правлінням. При цьому очолювати акції протесту Юлія Володимирівна не поспішає, добре розуміючи, що промахи і поспішність в цій ситуації можуть спрацювати проти неї. Леді Ю сподівається осідлати більш високу хвилю суспільного невдоволення, ніж та, яка існує сьогодні, але намагається до останнього дистанціюватися від організованих колишніми "регіоналами" протестів.



"Опозиційний блок"

. Його представники теж відмовилися від причетності до протестів в центрі Києва, вони вважають за краще чекати, коли влада буде змушена вести з ними переговори. "Опозиціонерам" заважає відсутність монолітності в їх рядах, але сприяють кілька чинників: можливість впливати на шахтарів, які часто є критичною протестною масою, несподіване піднесення в свідомості української еліти

Пола Манафорта

і складна соціально-економічна ситуація в країні. Не варто дивуватися, що за "долар по 8" можуть вийти мітингувати не тільки маргінали - українське суспільство помітно втомилося від випробувань, які випали на його долю.



"За життя"

. Лідери цієї партії Євген Мураєв і Вадим Рабінович досить ефективно використовують інформаційні ресурси і фінансові кошти, що несподівано з'явилися, для тиску на владу. Статус молодших партнерів "Опозиційного блоку" їх абсолютно не бентежить, а завчасно проведені соціологічні дослідження підтверджують, що партія з назвою, що нагадує тост - не фейковий політичний проект. При цьому обидва партійних вожді роблять підкреслено різкі заяви, демонструючи, що протест біля стін Національного банку - тільки початок наступу на владу.



Радикальна партія Ляшка

. Якщо описати одним словом тактику дій РПЛ, то їм буде "шарахання". Від таких, що межують з образами, випадів партійного лідера на адресу Юлії Тимошенко до появи Ігоря Мосійчука серед учасників нападу на "офіс Медведчука" і відділення "Сбербанку Росії" в День Свободи і Гідності.


Читайте також

:

Ляшко

грубо вилаяв Тимошенко: відео підірвало мережу


Радикали намагаються активно торгувати своїм патріотизмом на публіці і вести кулуарні переговори про повернення в коаліцію, оскільки опозиційна діяльність не приносить бажаних дивідендів. Олег Ляшко, критикуючи Тимошенко, заодно бореться за спільне з лідером "Батьківщини" електоральне поле, де Юлія Володимирівна його останнім часом енергійно тіснила.


"Самопоміч"

. Команда Андрія Садового так і не оговталася від наслідків скандалу зі львівським сміттям, а існування в форматі політичної франшизи не дозволяє їй самостійно виступити в якості локомотива масових протестів. З останніх подій варто відзначити затримання на хабарі начальника управління житлового господарства Львівської міськради. Схоже, і сам Садовий сьогодні не готовий йти на барикади, вважаючи за краще залишатися в тіні до більш сприятливої ​​ситуації.


"Рух нових сил

".

Міхеїл Саакашвілі після гучної відставки з поста глави Одеської ОДА

встиг відхреститися від партії "Хвиля", відмовитися від співпраці з усіма старими політиками, заявити про стеження за ним і його новими соратниками з боку співробітників СБУ і заявити про створення нового політичного проекту "Рух нових сил". Судячи з намірів провести установчу акцію біля пам'ятника В'ячеславу Чорноволу та випадів на адресу неефективного парламенту, Саакашвілі і соратники отримали вагому технологічну підтримку в боротьбі за владу.


Правда, у Міхеїла Ніколозовича є обмеження: норми законодавства не дозволяють йому розраховувати на депутатський мандат і президентське крісло, його призом може стати прем'єрський портфель. Це помітно обмежує простір для маневру амбітного політика, але дає йому привід говорити про тиск влади. Саакашвілі привносить кавказький запал в українську політику, проте далеко не факт, що зможе оперативно домогтися успіху.


Спроба прогнозу

. Дії влади в цій ситуації можуть бути ефективними, якщо вдасться налагодити канали комунікації з громадянами та створити режим підвищеної конкуренції між опозиційними силами. Відсутність у них об'єднавчої платформи (правила дострокових парламентських виборів може визначати тільки Верховна Рада) не дозволяє розраховувати на бліцкриг, але попсувати нерви владі її противники можуть.


Серед очікуваних кроків - шахтарські протести на заході і сході України і боротьба проти ухвалення бюджету-2017, адже принцип "чим гірше - тим краще" залишається актуальним і за 100 років після бенефісу Володимира Леніна.


Євген Магда, політичний експерт, спеціально для ONLINE.UA


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?