У ПЦУ через питання Статуту проявився конфлікт поколінь - ЗМІ
Категорія
Україна
Дата публікації

У ПЦУ через питання Статуту проявився конфлікт поколінь - ЗМІ

У ПЦУ через питання Статуту проявився конфлікт поколінь - ЗМІ
Джерело:  golos.ua

Про те, що два митрополити представляють різні сторони в спорі щодо порядку формування Синоду, ролі Почесного Патріарха Філарета в управлінні церквою і необхідності зміни її Статуту, повідомляє  ONLINE.UA  з посиланням на ІА «ГолосUA».

У ПЦУ проявився конфлікт двох поколінь еліт на ґрунті розбіжностей щодо того, який статут кращий. Прибічники молодих архієреїв цілком задоволені чинним статутом, який був написаний за грецькими зразками і який не можна змінити, але можна виконувати на власний розсуд. А ті, хто цінує досвід старшого покоління, виступають за збереження традицій і наступності шляхом бережіння ролі Почесного Патріарха Київського і усієї Русі-України – і, ймовірно, вважали за краще б дотримуватися всіх вимог такого статуту, який в принципі можливо змінити.

Митрополит ПЦУ Івано-Франківський і Галицький Іоасаф (Василиків) 2 квітня виступив проти пропозиції патріарха Філарета щодо перегляду Статуту.

У своїй  замітці  на сайті «Київське православ'я» він зазначив, що навіть у разі провалу Об'єднавчого Собору УПЦ КП вже не залишилася б колишньою, оскільки єпископи більше не хочуть бути мовчазними виконавцями та не погодяться з реанімацією старої структури. Водночас, визнавши, що єпископат заплющив очі на «деякі порушення» при скликанні нинішнього складу Синоду, Владика звинуватив прихильників зміни Статуту в спробі відновити в ПЦУ радянську систему управління зразка «митрополитбюро». Крім того, на відміну від патріарха  Філарета, митрополит Іоасаф (Василиків) заявляє, що внесення коректив в Статут ПЦУ призведе до нового розколу і відкликання Томосу.

У відповідь інший Владика Іоасаф (Шибаєв) – митрополит Білгородський і Обоянський, – того ж дня розмістив на своїй сторінці у «Фейсбуці» відкрите звернення, в якому висловився проти спроб усунути Святішого Філарета від управління ПЦУ і підкреслив необхідність внесення змін до її Статуту. При цьому він звинуватив ряд молодих ієрархів в обмані, а також висловив розчарування ходом підготовки до Об'єднавчого собору і подальшим розвитком подій. Митрополит Іоасаф також глибоко стурбований невизначеністю статусу православної української діаспори, а також знущанням невдячних членів Синоду над Патріархом.

«Де брехня, там присікається Божа Благодать. І все, зроблене на основі брехні, неправди, не має сили в Церкві, а являється, по слову Батьків Другого Вселенського Собору про Максима Кініка – нікчемним», – нагадав митрополит Іоасаф (Шибаєв) у своєму зверненні, а також закликав молитися за патріарха Філарета: «Всеукраїнська паство Святішого Патріарха Філарета, моліться старанно Богу про свого Патріарха! Пам'ятайте про те, що тільки й тільки його зусиллями ми маємо свою, тепер уже офіційно визнану Церкву!»

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?