У Путіна нарешті відповіли щодо відправки військ до Нагірного Карабаху
Категорія
Світ
Дата публікації

У Путіна нарешті відповіли щодо відправки військ до Нагірного Карабаху

У Путіна нарешті відповіли щодо відправки військ до Нагірного Карабаху
Джерело:  online.ua

Російська влада не планує втручатися у військовий конфлікт у Нагірному Карабасі, який поновився наприкінці вересня. Речник президента Дмитро Пєсков відкинув ідею відправлення військових у зону боїв. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на російські медіа.

За словами прессекретаря Володимира Путіна, йдеться про співпрацю в рамках Організації Договору про колективну безпеку, яка передбачена зовнішньою агресією — такі контакти у наявній ситуації неможливі.

"У цьому випадку мова йде про Вірменію, президент Володимир Путін чітко роз'яснив і розмежував ці два питання, зобов'язання по ОДКБ не поширюються на Карабах", - підкреслив Пєсков.

Він наголосив, наразі немає підтвердження інформації про бойові дії на території Вірменії.

Азербайджанський президент Ільхам Алієв раніше дорікнув офіційному Єревану наміром залучити до конфлікту механізми ОДКБ, сама вірменська сторона це не спростовувала й стверджувала, що саме Баку виступає як агресор.

Вірменський прем'єр-міністр Нікол Пашинян оголошував раніше, що азербайджанська влада за допомогою турецького союзника почала агресивний наступ на нагірний Карабах.

Утім, міжнародна спільнота не поділяє позицію Єревана. Представники іноземних урядів закликають сторони до припинення кровопролиття, однак не називають Азербайджан агресором, адже Карабах — це юридичного його регіон.

Нагадаємо, Нагірний Карабах — азербайджанський регіон, конфлікт за контроль над яким назрів у 1980-х роках та став фактично міжетнічним. Вірменська РСР хотіла підпорядкування собі цього регіону й виправдовувала це значною кількістю місцевих вірмен.

Вже у 1990, коли внутрішня криза в СРСР досягала свого піку, азербайджанські та вірменські сили обмінялися першими ударами на спільному кордоні. Наступного року на території Нагірного Карабаху оголосили "республіку", яку миттєво підтримав на всіх рівнях Єреван, зокрема й на воєнному.

Повномасштабна війна тривала до травня 1994 року, конфлікт з того залишався замороженим — за винятком кількох інцидентів у різні роки. Баку вважає Карабах окупованою територією, а Вірменію — агресором.

Як повідомляв ONLINE.UA, запеклі бої за Нагірний Карабах тривають понад тиждень, ситуація продовжує загострюватися. У вірменському уряді звинуватили азербайджанські війська у новому наступі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?