У Путіна побоюються протестів: Кремль придумав кілька прийомів під вибори
Категорія
Світ
Дата публікації

У Путіна побоюються протестів: Кремль придумав кілька прийомів під вибори

У Путіна побоюються протестів: Кремль придумав кілька прийомів під вибори
Джерело:  Stratfor

У зв'язку з тим, що економічна слабкість РФ підриватиме суспільну підтримку правлячої в цій країні партії "Єдина Росія", Кремль зробить кроки, щоб зберегти позиції своєї політсили на парламентських виборах 2016 року. Американська приватна розвідувально-аналітична

компанія Stratfor дала прогноз, згідно з яким відверті маніпуляції на виборах можуть викликати масові протести. У зв'язку з цим Кремль і Володимир Путін використовуватимуть швидше закулісні політичні угоди і тонкі хитрощі для досягнення бажаного результату.


Повний текст аналізу приватної розвідки США є в розпорядженні ONLINE.UA:


З наближенням запланованих на 18 вересня парламентських виборів в РФ Кремль вже будує плани зі збереження біля керма країни "Єдиної Росії". Лідери партії стурбовані тим, щоб уникнути повторення виборів 2011 року, коли масові протести охопили країну після урядової маніпуляції результатами виборів. Цього року замість того, щоб міняти результати після закриття виборчих дільниць, Кремль розраховує сформувати підсумок голосування до їх відкриття.


У той час, як російська економіка стає все гірше, те ж саме відбувається і з положенням уряду з точки зору довіри населення. Стримувати розчарування росіян протягом останніх двох років виходило завдяки націоналістичному запалу, який розпалили криза в Україні і наступні протистояння з Заходом, анексія Криму та військова інтервенція РФ в Сирії. У цей час критика на адресу президента Росії Володимира Путіна, правлячої партії або Кремля вважалися непатріотичними.


Але і у хвилі націоналізму є своя межа. З початку року рейтинг підтримки Путіна впав на 10%, згідно з даними "Левада Центру". Підтримка партії "Єдина Росія" впала на 15 пунктів, до 45%, повідомило джерело видання "Независимая газета". Більш того, Федеральна служба безпеки, як повідомляється, зайнялася вимірюванням настроїв в регіонах перед виборами.


Кремль не може так само явно підробляти результати майбутніх виборів, як це було минулого разу. Російський народ в основному звик не звертати уваги на фальсифікацію виборів, але за умови, що країна в стані процвітання. Коли Кремль спробував маніпулювати результатами парламентських виборів 2011 року - вкидати бюлетені в урни для голосування, дискваліфікувати конкуруючі політичні партії, а також зловживати засобами масової інформації та фінансуванням, пішли загальнонаціональні протести, які тривали в країні кілька місяців. Вони струснули Кремль до самої основи, змусивши Путіна піти на деякі поступки, в тому числі - зміну форми виборчої політики.


Цього року Кремль переслідує дві мети в парламентських виборах: контроль над результатами і недопущення протестів. Крім того, вибори є випробуванням тактики з утримання "Єдиної Росії" при владі і російських громадських настроїв перед президентськими виборами 2018 року, в яких Путін зможе балотуватися на четвертий термін.


Нові обличчя на виборах


Кремль пересунув майбутні парламентські вибори з грудня на вересень, чекаючи, що популярність "Єдиної Росії" буде і далі знижуватися, і щоб перешкодити опозиційним партіям провести більш конкурентоспроможні кампанії. Перенесення виборів на дату, яка настане через кілька тижнів після літніх канікул, також послабить активність виборців. Крім того, уряд гарантуватиме, що державні службовці, яких закликали голосувати їх роботодавці, прийшли на вибори. Цей план спрацював у 2015 році на регіональних виборах; явка виборців була низькою, а ті, хто прийшов на дільниці, проголосували в основному за "Єдину Росію". Перенесення виборів 2016 року спричинило негативну реакцію серед всіх політиків, зокрема, критику з боку Комуністичної партії і ліберальних опозиційних партій. Однак прискорення виборчого графіка - лише одна кремлівська тактика, що використовується для досягнення певного результату виборів.


3 березня Кремль оголосив імена членів Центральної виборчої комісії. Давній начальник комісії Володимир Чуров пропав зі списку. Лояльний Путіну Чуров очолював комісію з 2007 року, що Кремль широко використовував для фальсифікації виборів. Насправді одним із ключових вимог протестувальників, які були проігноровані в 2011 році, була відставка Чурова.


На цих виборах Чуров був замінений правозахисницею Еллою Памфіловою, яка не раз виступала проти Кремля, в тому числі на захист журналістів від репресивної політики. Її призначення повинно більше заспокоїти розчарованих виборців, ніж стати джерелом реальних змін.


Путінська влада також змінила виборче законодавство. По-перше, змінені виборчі пороги. Половина з 450 депутатів Державної Думи тепер обиратиметься в індивідуальному (мажоритарному) порядку шляхом прямого всенародного голосування. Інша половина буде обиратися за пропорційною системою за списками партій, які повинні подолати 5%-й поріг підтримки. Наявність індивідуального вибору прямим голосуванням виборців натякає на політичну лібералізацію, але на минулих виборах (наприклад, в 2003), цей підхід зіграв на користь "Єдиної Росії". Добре відомі незалежні місцеві політики можуть використовувати своє ім'я, щоб виграти, а потім приєднатися до правлячої партії.


По-друге, Кремль зняв обмеження на реєстрацію політичних партій. Число зареєстрованих партій різко зросло з семи на парламентських виборах 2011 року до 78 зараз. Знову ж, зміна представляється громадськості як сприяння політичному плюралізму, але, насправді політичне поле тепер замутити надмірною кількістю малих номінальних партій, які крадуть голоси один в одного. Крім того, Кремль не дозволяє цим сторонам об'єднатися в формальні коаліції і консолідувати їх підтримку.


По-третє, Кремль, швидше за все, обмежить регіони, в яких окремі учасники виборів зможуть працювати. Ліберальні опозиційні групи працюватимуть обмежено в більш ліберальних регіонах. А вкрай правій партії "Родина" заборонять працювати в консервативних регіонах, де вона може відібрати голоси у "Єдиної Росії".


І, нарешті, прийнято рішення про скорочення числа спостерігачів на майбутніх виборах. Вибір ЗМІ буде так само обмежений, і тільки акредитованим виданням і журналістам буде дозволено проводити моніторинг.



Партійні домовленості


Ліберальні політсили і малі партії будуть в основному стримуватися путінською владою за рахунок цих зусиль, але є основні партії, які є головною загрозою для "Єдиної Росії". Чотири партії - "Єдина Росія" (53%), КПРФ (20%), "Справедлива Росія" (14%) і Ліберально-демократична партія Росії (12%) - сидять в Держдумі. На виборах 2011 року Єдина Росія віддала 77 місць трьом іншим сторонам, залишившись з 238 місцями і невеликою більшістю.


Кремль відчуватиме щодо жорстку конкуренцію з боку основних політичних партій і в цьому році. Хвора економіка відродила вогнища популярності Комуністичної партії, національні проблеми безпеки незначно підвищили рейтинг ультраправої Ліберально-демократичної партії (ЛДПР Володимира Жириновського, - ред.). Однією з поступок Путіна протестуючим чотири роки тому було відновлення прямих виборів губернаторів і чиновників в окремих муніципальних утвореннях. Це дозволило Компартії отримати пости мера Новосибірська в квітні 2014 року і губернатора Іркутська в вересні 2015 го - перші поразки "Єдиної Росії" після зміни політики.


З тих пір Кремль шукав виверти в прямій виборчої політиці, практикуючи способи відібрати голоси у опонентів. В першу чергу це дозволило дрібним партіям, таким як "Патріоти Росії" і "Яблуко", брати участь у виборах без необхідності збирати підписи, щоб подолати виборчий поріг. "Патріотам Росії" вдалося відібрати голоси у КПРФ на регіональних виборах 2015 року, а "Яблуко" зачепило тих, хто міг голосувати за обмежені ліберальні опозиційні групи.


Проте, здається, що чотири основні партії розробили закулісні угоди на майбутніх виборах. Згідно інформації, що просочилася в російські ЗМІ, сторони домовилися не конкурувати один з одним за 40 місць, на які будуть обиратися мажоритарники. Замість цього чотири партії ділитимуть ці округи між собою - 10 місць для кожної. За допомогою цієї угоди Кремль, швидше за все, забезпечить більшість "Єдиної Росії", в той час, як більш перспективні другорядні посади отримає основна опозиція.


Разом ці тактики здебільшого працювали в 2015 році, але парламентські вибори привертають набагато більше уваги, ніж регіональні голосування. Крім того, економічна і політична ситуація в Росії буде все більш неспокійною в цьому році. Ситуація виглядає так, ніби Кремль може тонко зіграти на виборах. Але в той час, як результат парламентських перегонів вже може виглядати рішенням, перевіркою стане те, чи зможе Путін протистояти контролю з боку громадськості під час передвиборчих перегонів на наступний термін в 2018 році.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?