У Путіна знайшли серйозну проблему з його рекордним рейтингом
Категорія
Світ
Дата публікації

У Путіна знайшли серйозну проблему з його рекордним рейтингом

У Путіна знайшли серйозну проблему з його рекордним рейтингом
Джерело:  online.ua

Президент Росії Володимир Путін

є типовим прикладом ситуації «безсилля всесилля», коли довгий час необмеженої влади призводить до втрати контролю над ситуацією.


Про це розповіла російський публіцист, провідний дослідник Інституту Брукінгса (Вашингтон) Лілія Шевцова в інтерв'ю ONLINE.UA.


«Є такий термін - "безсилля всесилля". Цей термін належить аргентинському політологу Гільєрмо О'Доннеллу. Він досліджував режими в Латинській Америці і дійшов висновку, що лідери, які утримують владу довгий час, рано чи пізно втрачають контроль над ситуацією. Необмежена влада перетворюється на "безсилля всесилля". Путін - це той самий випадок», - переконана вона.


За словами Шевцової, у президента Росії «є неосяжні повноваження і зовні величезний рейтинг, але він змушений збирати екстрені засідання уряду, щоб вирішити проблему виплати зарплати».


«Між тим, затримки з зарплатами відчувають сотні тисяч російських громадян - близько 1% робочої сили в країні. Але виявляється, що президент не може вирішити цю проблему. Так само, як не може вирішити і проблему корупції. Путін чудово розуміє, що корупція роз'їдає його "владну вертикаль"; але він не може з нею боротися», - нагадала публіцист.


Також вона підкреслила - безсилля в боротьбі з корупцією пов'язано з тим, що «це вимагає повної розгерметизації системи, незалежних ЗМІ і незалежного суду, а це загибель самодержавства!».


«Якщо говорити про рейтинг, треба розуміти, що російське суспільство живе в стані когнітивного дисонансу: з одного боку, люди підтримують лідера, але з іншого, вони кажуть, що країна скочується в кризу», - зазначила Шевцова.


Крім того, політолог задалася питанням: «чи щиро вони підтримують владу?!».


«Сьогодні 86% населення говорять про свою підтримку Путіна. Водночас близько 70% говорять, що влада корумпована. Близько 60% кажуть, що влада повинна поважати права людини, а права індивіда повинні домінувати над правами держави. І тільки 16% росіян говорять, що вони готові до самопожертви заради держави», - перераховує дослідник.


За словами Шевцової, «і сам Путін не вірить в масову підтримку - інакше навіщо йому зараз в надзвичайному темпі створювати власну Національну гвардію? Для захисту від кого?! Втім, масова підтримка завжди говорить про те, що суспільство або деморалізоване, або нещире".


Повний текст

інтерв'ю Лілії Шевцової читайте на ONLINE.UA: Путін відчуває "безсилля всесилля" - Лілія Шевцова про "Кримнаш" і страхи Кремля

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?