У п'ять разів довше вірусу грипу. Стало відомо, скільки часу коронавірус живе на шкірі людини
Категорія
Технології
Дата публікації

У п'ять разів довше вірусу грипу. Стало відомо, скільки часу коронавірус живе на шкірі людини

У п'ять разів довше вірусу грипу. Стало відомо, скільки часу коронавірус живе на шкірі людини
Джерело:  online.ua

Дуже часто рекомендації ВООЗ та МОЗ всіх країн щодо соціальної дистанції, носіння масок і частого миття рук для запобігання зараження коронавірусом піддають критиці. Але ці поради дійсно обгрунтовані, і це в черговий раз підтвердили японські дослідники, які розрахували, скільки часу коронавірус живе на шкірі людини. Виявилося, SARS-CoV-2 виживає на шкірі до 9 годин, а це майже в п'ять разів довше, ніж віруси грипу. Про це йдеться в дослідженні вчених Медичного університету Кіото, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Clinical Infectious Diseases.

Результати дослідження показали, що коронавірус залишається небезпечним протягом приблизно 9 годин, в той час, як віруси грипу виживають на шкірі не довше ніж 1,8 годин. Це підтвердили лабораторні експерименти, в ході яких на шкіру людини наносили по 100 тисяч зразків коронавіруса і грипу, а потім фіксували час до їх зникнення. Відзначається, що в середньому віруси грипу зникають з шкірного покриву за 1-2 години, але коронавірус виявився набагато стійкіше - в окремих випадках він зберігав життєздатність до 11 годин.

В ході цих досліджень вчені також довели, що обробка шкіри 80-відсотковим спиртом дозволяє приблизно за 15 секунд повністю знищити всі коронавіруси. Встановлено також, що їх кількість можна зменшити в 100 разів, навіть якщо просто помити руки під проточною водою. Якщо руки мити з милом протягом 15 секунд, а потім змивати під проточною водою протягом 10 секунд, то на шкірі залишиться лише одна десятитисячна від початкової кількості коронавіруса.

"Більш тривале виживання SARS-CoV-2 на шкірі збільшує ризик контактної передачі. Однак гігієна рук може знизити цей ризик", - підсумували автори дослідження.

Це не перше цікаве дослідження щодо коронавіруса, яке провели вчені за останній час. Раніше лікарі з Іспанії прийшли до висновку, що низький рівень цинку при госпіталізації асоціюється з поганими наслідками при COVID-19. Тому іспанські лікарі запропонували використовувати дані біомаркери, щоб на ранній стадії захворювання зрозуміти, як буде протікати хвороба, щоб була можливість правильно підбирати лікування для кожного пацієнта.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, на яких поверхнях найдовше живе коронавірус- це скло і грошові банкноти, на яких SARS-CoV-2 залишається життєздатним майже місяць.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?