У Раді хочуть ускладнити життя малому та середньому бізнесу - ЗМІ
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Раді хочуть ускладнити життя малому та середньому бізнесу - ЗМІ

У Раді хочуть ускладнити життя малому та середньому бізнесу - ЗМІ

Запропоновані профільним комітетом Верховної Ради зміни до Податкового кодексу щодо використання касових апаратів торговцями побутовою технікою викликали багато нарікань у експертному співтоваристві.
Про це повідомляє "Обозреватель".
Зазначимо, що комітет ВР з питань податкової та митної політики запропонував зобов'язати підприємців, які торгують складною технікою, що вимагає гарантійного ремонту, використовувати касові апарати. Згідно з документом, підприємців зобов'язали використовувати касові апарати, виходячи не з оборотів, а з виду діяльності – під нову норму підпадають, в першу чергу, продавці побутової техніки.
Цікаво, що комітет вніс свою пропозицію щодо поправок в Податковий кодекс безпосередньо в день першого читання відповідного законопроекту – 6 грудня. Тобто, протягом одного робочого дня законопроект прийняли, після цього комітет встиг зібратися, придумати цю пропозицію, якимось чином обґрунтувати його зв'язок з законопроектом, проголосувати за нього і внести. Згідно з даними офіційного сайту Комітету, в засіданні в цей день взяло участь 27 осіб з 32, тобто – майже всі.
Для довідки, депутати-члени комітету: Ніна Южаніна, Андрій Журжій, Юрій Вознюк, Микола Фролов, Олег Кришин, Андрій Антонищак, Юрій Бабій, Павло Балога, Олександр Герега, Михайло Головко, Роберт Горват, Віталій Гудзенко, Олександр Долженков, Анатолій Євлахов, Роман Заставний, Валерій Іщенко, Олександр Кірш, Андрій Кисельов, Максим Курячий, Михайло Кобцев, Тарас Козак, Микола Лаврик, Олег Ляшко, Євген Мураєв, Валентин Ничипоренко, Тетяна Острикова, Олексій Порошенко, Оксана Продан, Дмитро Святаш, Вадим Сидорчук, Віталій Хомутинник, Тарас Юрик.
"Незрозуміло, чому саме продавців гарантійної техніки зобов'язали працювати з касовими апаратами. Чим цей вид підприємництва гірше, ніж інші? Прийняття в першому читанні неостаточне, і буде боротьба, так як в комітеті вже багато передумали", — впевнений народний депутат, член-кореспондент Академії економічних наук України, професор Олександр Кірш.
"Незрозуміло, хто може лобіювати цю норму, яка робить виняток для видів діяльності. Чому для всіх інших підприємців касовий апарат необхідно використовувати після мільйонних оборотів, а цим — з першої ж копійки? Справа ще в тому, що проголосували податкові закони похапцем, і редакцію обов'язково будуть міняти. Якщо ж припустити, що візьмуть редакцію Комітету, то слід очікувати повного відходу в тінь таких підприємців", - пояснив Кірш.
На думку ряду експертів, під "складну техніку, вимагає гарантійного ремонту", можна підігнати досить багато товарів – наприклад, велосипеди. І постраждають від цього, в першу чергу, невеликі інтернет-крамниці та сімейний бізнес. Їм доведеться наймати спеціально навченого касира і бухгалтера, так як касовий апарат вимагає щоденної та щомісячної звітності. Природно, такий дрібний бізнес відразу стане збитковим, і магазин закриється. Або піде у тінь.
"В принципі, це правильно, весь світ враховує продаж гарантійної техніки, і з точки зору захисту прав споживачів та економіки це вірно, так як не дозволяє приховувати доходи. Однак ця міра і не до часу, і не так реалізується," — прокоментував новий законопроект Михайло Крапивко, член ради Ліги аудиторів України.
"По-перше, такі рішення приймаються зазвичай, коли економіка зростає, а не тоді, коли вона падає, і у людей немає грошей. А по-друге, в реаліях України ця вимога відноситься до сегменту контрабанди і сприяє тому, що цей сегмент ще більше піде в тінь. Ті, хто закуповували товар напівлегально і продавали його відносно легально, наприклад, через інтернет, стануть продавати техніку під виглядом комісійного товару, з допомогою приватних, оголошень на нелегальних дошках і т. д", - додав член ради Ліги аудиторів.
"Крім того, викликає сумніву той факт, що держава робить це дійсно для фіксації обороту коштів. Сам касовий апарат – недешевий і вимагає щомісячних платежів (за модем, еквайринг, обслуговування). Плати ці отримує вузьке коло осіб. Якщо б держава не хотіла отримувати додаткові гроші в інтересах вузького кола осіб, то здавало б апарати в оренду, зняло додаткову матеріальну навантаження, але чому-то робити цього не хоче, значить, мета не фіксація", - вважає Крапивко.
Таким чином, відзначають експерти, ініціатори цієї пропозиції під виглядом узаконення деяких видів діяльності не тільки ставлять малий і середній бізнес під загрозу, але й намагаються самі нажитися на додаткові платежі, які лягають на підприємця з купівлею касового апарату.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?