У Ради не вистачило голосів для "злодіїв у законі"
Категорія
Політика
Дата публікації

У Ради не вистачило голосів для "злодіїв у законі"

Верховна Рада України
У Ради не вистачило голосів для "злодіїв у законі"

Верховна Рада України

відхилила законопроект про кримінальну відповідальність для "злодіїв в законі" і організованих злочинних угруповань.


Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на офіційний сайт парламенту.


Депутати відмовилися узяти законопроект за основу (178 "за" при 226 необхідних) або повернути його на доопрацювання (210 голосів). Таким чином, документ був відхилений.


У законопроекті пропонувалося відносити до організаторів злочину осіб, причетних до створення, управління та фінансування злочинного угруповання, а також "злодіїв в законі".


"Злодієм в законі" пропонувалося вважати людину, що займає вище становище в злочинній ієрархії, яка, згідно з визначеними в злочинному середовищі спеціальними правилами поведінки, організовує і / або керує "злодійським світом" (злочинним середовищем): має авторитет у злочинців, дає їм завдання / доручення, організовує розборки, сходки тощо.


У разі ухвалення цього документа злочин, скоєний злочинним співтовариством (під яким мається на увазі «стійке ієрархічне об'єднання декількох осіб» (7 і більше) - Ред.), вважався би обтяжуючою обставиною. Також обтяжуючою обставиною вважали б вчинення злочину "злодієм в законі" або іншим керівником злочинного угруповання.


Крім того, в законі обумовлювалося, що після вироку суду "злодіїв в законі", а також людей, раніше засуджених за створення злочинного співтовариства або участь у злочинній організації, повинні були б тримати в приміщеннях камерного типу, щоб ізолювати їх від решти ув'язнених і не давати їм можливості встановлювати свої "порядки", вербувати або "тероризувати" засуджених, тиснути на адміністрацію колонії шляхом організації актів непокори і бунтів.


У пояснювальній записці до законопроекту йдеться, що "переважна більшість так званих" злодіїв в законі "колишнього СРСР перебували в Росії і Грузії, але в зв'язку з тим, що в цих країнах приналежність до "злодіїв в законі" криміналізована, більшість з них змушені тікати і знайшли свій кримінальний заробіток і притулок в Україні".


"На сьогоднішній день законодавство України не дозволяє в повній мірі боротися зі "злодіями в законі", оскільки відсутня кримінальна відповідальність за зазначені дії, а таких осіб максимум чекає примусова депортація", - пояснювали автори законопроекту.


Для боротьби з оргзлочинністю пропонували внести зміни до Кримінального та Кримінально-виконавчого кодексу України.


Як повідомляв ONLINE.UA, раніше

в Дніпропетровську під час спецоперації було затримано 12 «злодіїв в законі», які влаштували «сходку»

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?