У Раді прокоментували можливість відновлення військових трибуналів
Категорія
Україна
Дата публікації

У Раді прокоментували можливість відновлення військових трибуналів

У Раді прокоментували можливість відновлення військових трибуналів
Джерело:  daily.rbc.ua

Очільник комітету українського парламенту з питань національної оборони, безпеки і розвідки, народний обранець від "Слуги народу" Олександр Завітневич заявив, що бачить загрозу деморалізації особового складу Збройних сил України. За його словами, це, в першу чергу, стосується вироків учасникам бойових дій. Політик також звернув увагу на те, що суттєво може погіршитися ситуація для офіцерів. Нардеп нагадав, що протягом 6 років війни загинуло багато військовослужбовців. У всіх них були командири, які ухвалювали певні рішення, найчастіше швидкі. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на  "РБК-Україна".

"Я переконаний, що прямого умислу на вчинення злочину командири не мали",– озвучив свою думку з цього приводу Олександр Завітневич.

Окрім того, очільник комітету Ради звернув увагу на те, що уже стартувала підготовка до створення військової поліції. За його словами, саме вона має підвищити рівень дисципліни в армії. Також питання військових судів все ще залишається відкритим.

"Ми у співпраці з Комітетом з питань правової політики більш детально його вивчатимемо та вдосконалюватимемо наше законодавство", – зазначив народний обранець.

Що важливо розуміти, протягом останніх 4 років в Міжнародний кримінальний суд направили 15 інформаційних повідомлень про злочини проти народу України. Однак Олександр Завітневич запевняє, що трибуналів в Україні поки що не буде. На його переконання, вкрай важливо наразі вивчити практику Європейського суду з прав людини для роботи військових судів. Окрім того, необхідно врахувати і особливості роботи в умовах бойових дій, а значить, підвищеного навантаження.

"Звичайно такий процес потрібен, але створювати окрему гілку судів зараз буде важко, дорого і довго", – підкреслив народний обранець.

Варто нагадати, що питання про повернення трибуналів в Україні поки що не виносять на обговорення. Команда Володимира Зеленського має сумніви, що це можливо в найближчій перспективі. Військовий прокурор Максим Крим запевняє, що в нашій країні є чимало справ з певною специфікою, де судді не є профільними фахівцями.Раніше ONLINE.UA повідомляв, що  військовий експерт оцінив заяву Путіна про допомогу Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?