У Раді зареєстрували проєкт про пенсії для українців в ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

У Раді зареєстрували проєкт про пенсії для українців в ОРДЛО

У Раді зареєстрували проєкт про пенсії для українців в ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Законопроєкт під номером 2083-д, який стосується пенсій для українців в ОРДЛО, зареєстрований у Верховній Раді. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу парламенту.

З коментарем виступив Дмитро Лубинець - голова комітету з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономній Республіці Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин.

За його словами, на Донбасі склалася "ненормальна ситуація". Вона полягає у неможливості отримати законні виплати більш ніж половиною зареєстрованих в ОРДЛО пенсіонерів. Також літні люди мають підвищений рівень смертності під час процедур перетину лінії зіткнення.

Посадовець стверджує, що ініціатива впроваджує:
- право докупити стаж без санкцій для осіб, які жили в ОРДЛО та не платили внески;
- скасування реєстрації пенсіонерів як внутрішньо перемішених осіб для отримання пенсії;
- розрахунок пенсії на підставі реєстру застрахованих осіб, якщо людина втратила документи;
- виплату заборгованості по пенсіях без терміну давності.

"В результаті ми повернемося до практики усіх цивілізованих країн, де громадян не дискримінують лише через те, що вони потрапили в епіцентр конфлікту й стали його жертвами", - підкреслив Лубинець.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Раді нещодавно озвучили інші ініціативи, які могли б поліпшити процес отримання пенсій для літніх українців з окупованого Донбасу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?