У РНБО пропонують скасувати строкову службу в армії
Категорія
Україна
Дата публікації

У РНБО пропонують скасувати строкову службу в армії

У РНБО пропонують скасувати строкову службу в армії
Джерело:  NV

16 грудня в парламенті зареєстрували законопроект № 4504 "Про територіальну оборону", яким пропонується закріпити на законодавчому рівні можливість проходження призовниками-строковиками служби не в армії, а в батальйонах територіальної оборони - без відриву від дому та роботи. Одним з авторів законопроєкту став заступник секретаря РНБО генерал-майор Сергій Кривонос, який пояснив, що саме така служба дозволить не тільки підвищити бойову підготовку українців, а й змотивує людей на захист країни в разі потреби. Чоловікам, які пройдуть вишкіл і будуть служити в батальйонах територіальної оборони, Кривонос пропонує дозволити тримати вдома зброю. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на НВ.

"Зараз строкова служба в збройних силах це в більшості випадків служба рабів, яких використовують не за призначенням, а як підрозділ забезпечення. На жаль, ситуація така. Це залежить, звичайно, від командирів. Деякі командири зацікавлені, а деякі не зацікавлені: прибирайте територію, ходите в наряди, але не вчиться як військові фахівці ", - визнав Кривонос.

Замість такої служби заступник голови РНБО вважає правильним дозволити чоловікам призовного віку нести службу в батальйонах територіальної оборони без відриву від дому та роботи, щоб вони мали можливість проходити військову підготовку у вихідні дні.

"Протягом перших трьох років людина, яка не має абсолютно ніякої підготовки - проходить навчання [в батальйоні територіальної оборони за місцем проживання у вихідні дні] і отримує в кінці військово-облікову професію, а потім ще два роки вона знову ж за рахунок своїх вихідних - 45-48 діб на рік - проходить службу, віддає те, що в неї вкладено. Це нормально? Нормально. Тому що ми повинні отримати від такої людини віддачу. Це досить мотивує людей ", - пояснив свою пропозицію Кривонос.

Він підкреслив, що в законопроекті також передбачається право чоловіків, які пройшли відповідну військову підготовку і будуть служать в батальйонах територіальної оборони, тримати вдома зброю.

"Тому що ці люди перевірені, підготовлені, зброя зберігається в сейфах під сигналізацією відповідно до вимог чинного законодавства", - підсумував генерал-майор.

Нагадаємо, що ще влітку 2020 року президент Володимир Зеленський вирішив кардинально змінити систему військової служби в Україні. Він запропонував заснувати новий аналог військкоматів, ввести новий вид військової служби (йдеться про заклик резервістів без оголошення мобілізації на термін не більше 6 місяців), збільшити штрафи за порушення порядку військового обліку, посилити покарання за ухилення від призову на військову службу з мобілізації.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Руслан Хомчак раніше вже повідомляв, що в довгостроковій перспективі в Україні має бути вибудована така система, щоб кожен громадянин міг в разі потреби захистити свій будинок і свою країну, а також надати першу медичну допомогу . За його словами, після цього українська влада зможе повністю відмовитися від призову на строкову службу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?