У Росії посадили в тюрму 2 тисячі українців: з'явилися подробиці
Категорія
Події
Дата публікації

У Росії посадили в тюрму 2 тисячі українців: з'явилися подробиці

У Росії посадили в тюрму 2 тисячі українців: з'явилися подробиці
Джерело:  online.ua

У Російській Федерації близько двох тисяч українців сидять в тюрмі через те, що росіяни обманом втягли їх у схеми з  торгівлі наркотиками.


Про це розповіла правозахисниця, координатор громадського проекту "Медійна ініціатива за права людини" Марія Томак в інтерв'ю ONLINE.UA.


«Ця історія почалася влітку 2015 року, коли в організацію "Центр громадянських свобод", де я в той час працювала, звернулася сім'я з Києва. Вони стверджували, що їх син, який поїхав в Росію працювати кур'єром (розвозити книги в інтернет-магазині), опинився за гратами за нібито торгівлю наркотиками», - розповіла правозахисниця.


«Вони стверджували, що 21-річного сина підставили - це було в Петрозаводську, Республіка Карелія», - продовжила Томак.


«З'ясувалося, що він був завербований в Києві через знайомих, йому дали при зустрічі мобільний телефон, квитки на потяг до Москви і якісь кишенькові гроші. З Москви його відправили до Петрозаводська, і вже на другий день його заарештували», - розповіла правозахисниця.


«Це нетипово, зазвичай заарештовують через місяць, через два, але, як виявилося, його забрали після того, як хлопець відмовився працювати - коли дізнався, що матиме справу не з книгами, а з наркотиками», - продовжила Томак.


«А це типово: ледь людина вирішує відмовитися від участі в подібній схемі або вискочити з неї - її заарештовують. Про це говорять і родичі затриманих осіб, і молдавські правоохоронці (громадяни Молдови теж часто потрапляли в цю пастку)», - пояснила правозахисниця.


«Що цікаво - Молдові вдалося цю схему прикрити, причому з мінімальними жертвами», - додала вона.


Відповідаючи на питання, скільки українців потрапили за ґрати за звинуваченням в торгівлі наркотиками, Томак сказала: «За подібним звинуваченням, по 228-й статті, в РФ перебуває 33 громадянина Молдови, а українців - близько трьохсот. Це за офіційною інформацією Міністерства закордонних справ».


«Росія, всупереч міжнародним домовленостям, нормам міжнародного права, відмовляється давати цю інформацію, так що важко говорити про точну цифру. Ми оцінюємо її до двох тисяч. Збирали інформацію по невеликих частинах, наприклад, українські громадяни їдуть до сина в СІЗО Бєлгорода і дізнаються, що за подібними звинуваченнями там знаходяться ще сорок осіб», - пояснила правозахисниця.



Більше  читайте в інтерв'ю Марії Томак на ONLINE.UA: Українців заманюють в Росію торгувати наркотиками, 2 тисячі у в'язниці.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?