У росії шкала примітивності одна з найвищих у світі — академік Української академії наук Віталій Луньов
Категорія
Україна
Дата публікації

У росії шкала примітивності одна з найвищих у світі — академік Української академії наук Віталій Луньов

У росії шкала примітивності одна з найвищих у світі — академік Української академії наук Віталій Луньов
Джерело:  online.ua

Чому росіяни схильні діяти на рівні рефлексів та як у рф бюрократи цькують і знищують інтелігенцію обговорювали у новому випуску циклу етерів «Свідомі про несвідоме» доктор психології Василь Мосійчук та академік Української академії наук Віталій Луньов.

Джерело:  ютуб-канал online.ua

За словами Віталія Луньова, російське суспільство можна уявити у формі піраміди, вершиною якої є авторитарна влада.

Вона взяла найгірше від кріпосного права, від імперської росії, а також від комуністів.

Поряд знаходиться інтелігенція, однак у росії до інтелектуалів та ерудованих людей завжди ставилася зі зневагою.

На найнижчій щаблині цієї піраміди — звичайна маса людей.

Одна з головних проблем російського суспільства полягає в тому, що інтелектуалів там вкрай мало. Ба більше, тих, що залишилися, також намагаються знищити.

Чому у росії цькують та нищать інтелігенцію

У росії завжди знущалися над людьми, які були розумними, прагнули до знань, читали книги. Можливо, в минулому столітті, але таке ставлення було завжди. До прикладу, ви приїжджаєте в Європу чи США, якщо ви науковець, до вас навіть в магазинах будуть звертатися «доктор чи професор». В радянські часи в росії такого звертання не було. Це просто людина чи «товаріщь». Але найгірше це те, що розумних та інтелігентних завжди будуть вбивати бюрократи. Професор буде 200 разів ходити, носити папірці. І дівчинка-клерк кричатиме на нього, вимагатиме щось, бо для неї він — ніхто. Немає пошани. Бюрократія. І інтелігенція в росії, яка час від часу щось розповідає, є абсолютно чужою у цій країні, — пояснює Луньов.

За словами академіка Української академії наук, навіть інтелектуали у росії не поспішають нічого змінювати, оскільки у них є навчена безпорадність.

У цьому контексті Луньов також згадав відомі усім слова російського письменника Михайла Салтикова-Щедріна: «Если я усну и просунусь через 100 лет, и вы у меня спросите, что происходит в россии, я скажу – пьют и воруют».

Читайте також: Влада повинна вводити санкції проти проросійських ЗМІ в Україні — професор нейропсихології Богдан Ткач

У росії шкала примітивності одна з найвищих у світі

Є така дуже цікава концепція в психології, нейробіології. Вона називається примітивність, від слова «примат». Було проведено дослідження в різних країнах. Виявляється, що в росії шкала примітивності, тобто схильності діяти на рівні рефлексів, одна з найвищих у світі. Тобто, на жаль, між нами є цивілізаційна прірва. Росіяни звикли нас принижувати, висміювати, що ми йдемо в Європу чи Європа нам дає гроші. Так, ми туди поїхали, а вони візи роками чекають. А у нас безвіз, — зазначає академік.

Українці та росіяни суттєво відрізняються через те, що бачать різні референти між собою, різні стилі життя, образи, моделі поведінки.

Луньов звертає увагу на те, що примітивність — це не образливе, а наукове поняття. Воно відображає сутність людини, її фокус та модель сприйняття світу.

Воно вказує на те, чи реагуєш ти з тваринної, інстинктивної чи колективно-свідомої позиції. На рівні лише колективної свідомості. Чи ти схильний лише до індивідуальності. До речі, дуже цікава тема індивідуальності. Як визначили антропологи, коли почалася з'являтися європейська індивідуалістичність? Виміряли дуже просто. Це сталося, коли почали з’являтися особисті могили — індивідуальні. Тобто коли людину починали хоронити як окремого суб’єкта. На цьому рівні, це історично, століттями до нас вже відбувався процес індивідуалізації, — підсумовує Луньов.

Учасники цього випуску «Свідомі про несвідоме»:

  • Василь Мосійчук, доктор психології, автор наукових робіт, поет.

  • Віталій Луньов, клінічний професор психології та клінічного нейропсихоаналізу, член Американської психологічної асоціації, академік Української академії наук.

«Свідомі про несвідоме» — це цикл психологічних етерів за участі провідних спеціалістів з різних областей, від психології до міжнародної економіки. Учасники етерів беруть до обговорення актуальні проблеми, з якими стикаються українці під час війни.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?