У Росії спроба створити власну пошукову систему не вдалася
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії спроба створити власну пошукову систему не вдалася

У Росії спроба створити власну пошукову систему не вдалася
Джерело:  Відомості

Російська компанія "Ростелеком" визнала, що спроба створити власну пошукову систему "Спутник", яка з початку роботи в 2014 році так і не набула популярності, виявилася невдалою.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Ведомости.

Як розповіли виданню люди, близькі до "Ростелекому", "Спутник" добре функціонував технічно, але так і не став популярним пошуковиком - у нього немає навіть 1% пошукового ринку рунета. У квітні кількість переходів зі "Спутника" на інші сайти рунету склала 100 823, тоді як у Яндекса і Google були мільярди переходів. Частка Яндекс в квітні склала 54%, Google ─ 40,8%.

Читайте також: Google представив потужний одноплатний комп'ютер

Зазначається, що остаточного розуміння майбутнього "Спутника" наразі немає, компанія прийматиме рішення до 1 червня. Можливо, пошуковик переорієнтують на завдання, пов'язані з розрахунком великих даних, але повністю закривати сервіс оператор не планує. Долю "Спутника" вирішуватиме новий президент "Ростелекому" Михайло Осєєвській.

Представник "Ростелекому" Андрій Поляков підтвердив, що плани розвитку "Спутника" наразі переглядаються.

"Необхідно буде внести корективи, що відповідають дійсності. Компанія хоче підвищити ефективність і знизити витрати. Для цього йде пошук нової економічної та ринкової моделі", - сказав він.

Великі пошукові системи заробляють на продажу реклами в результатах пошуку, а "Спутник" таку рекламу не продає. Проте у "Спутника" є контракти, пов'язані з держпослугами та розрахунком великих даних. За даними "СПАРК-Інтерфаксу", виручка "Спутника" в 2015 році склала 136,6 млн руб, збиток ─ 150,5 млн руб.

Ідея створити в Росії національний пошуковик виникла ще в 2008 році після війни в Грузії. Тоді стало зрозуміло, що пошукова система може служити потужним медіаресурсом і використовуватися як агрегатор потрібних державі новин.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?