У Росії виникла нова масштабна катастрофа, але Кремль вирішив її приховати
Категорія
Світ
Дата публікації

У Росії виникла нова масштабна катастрофа, але Кремль вирішив її приховати

У Росії виникла нова масштабна катастрофа, але Кремль вирішив її приховати
Джерело:  online.ua

На сході Росії виникла небезпечна екологічна катастрофа - на узбережжі Качаткі зафіксований витік нафтопродуктів, які вбивають все навколо. Про проблему стало відомо напередодні, коли серфери з Камчатки поскаржилися на забруднення води в районі Халактирського пляжу. Цей пляж вважається найпопулярнішим місцем для серфінгу на Камчатці - кататися на хвилях тут можна цілий рік. Люди розповіли, що після контакту з водою у них виникає отруєння, погіршується зір і з'являється роздратування очей. Більш того, за їхніми словами, вода океану стала каламутною, брудною і придбала огидний запах. Також на берег Авачинської затоки Тихого океану стало викидати багато мертвої риби, молюсків, восьминогів, морських їжаків і нерп. Місцева влада б'є на сполох, тому що за попередніми результатами проб в воді зафіксовано перевищення нафтопродуктів в 4 рази і фенолу в 2 рази. Однак з Кремля немає ніякої реакції, а Міністерство природи Камчатського краю запевняє, що "все в порядку". Що ж відбувається біля узбережжя Камчатки, повідомляє ONLINE.UA.

На відео, яке доводить масштаби екологічної катастрофи на Камчатці, яке опублікував російський блогер Юрій Дудь, показано, що на поверхні Тихого океану дійсно розлиті нафтопродукти. У коментарі до нього зазначається, що серфери почали помічати проблему ще місяць тому, так як стали відчувати дивні неприємні симптоми після серфінгу - помутніння, сухість, біль і відчуття плівки на очах, дерло горло, набрякали і сідали зв'язки. Тоді вони подумали, що це кишкова інфекція. Але вода океану з кожним днем ставала все більш дивною, каламутною, густою. У мережі стали з'являтися фото і відео, на яких видно гори мертвих морських тварих, яких викидає на берег.

"Виходить, пройшов вже майже місяць. Ніякої реакції щодо запобігання катастрофи і порятунку ситуації не було. Ймовірно, якби відповідальні за цю подію люди були мужніми і заявили про свої промахи та почали рятувальні операції - масштаби цього можна було тримати під контролем. Але вже місяць з річки виливається отрута, що вбиває все навколо ", - йдеться у підписі до відео.

Однак російська влада, по традиції, до останнього заперечувала катастрофу, але після появи показового відео визнала, що в воді дійсно виявили перевищення вмісту нафтопродуктів і фенолу.

"Ми зафіксували поодинокі перевищення по нафтопродуктах (в 3,6 рази) і фенолу (в 2,5 рази). Це ненормальна ситуація, але в той же час, такі перевищення не могли привести до важких екологічних наслідків", - запевнив виконуючий обов'язки глави Мінприроди РФ Олексій Кумарков.

Але найцікавіше в цій ситуації те, що частина Халактирського пляжу належить російським військовим, які періодично проводять там навчання. Під час останніх навчань і виникли "перші сіптоми" забруднення океану. І поки в.о. міністра природних ресурсів Камчатського краю Олексій Кумарьков намагається довести, що нафтопродукти могли вилитися з морських судів, місцеві жителі впевнені, що причиною забруднення могли стати військові навчання Тихоокеанського флоту, військові якого вилили відходи в річку.

У Міноборони РФ категорично заперечують причетність до екологічної катастофи. Там запевняють, що не проводили військових навчань в цьому регіоні з червня 2020 року.

Важливо відзначити, що губернатор Камчатського краю закликав людей поки утриматися від контакту з водою в районі Халактирського пляжу. Російський "Грінпіс" назвав подію на Камчатці екологічною катастрофою - організація звернулася в Росприроднагляд, Росспоживнагляд, Міноборони і Генпрокуратуру з вимогою негайного розслідування причин забруднення океану і усунення наслідків.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія в червні 2020 року зіткнулася з екологічною катастрофою. У Норильську стався витік десятків тонн нафтопродуктів. На усунення наслідків екологічної катастрофи піде більше десяти років, але екосистема, за оцінками експертів, вже навряд чи зможе відновитися.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?