У російській кібератаці на партію Обами побачили загрозливий сигнал
Категорія
Світ
Дата публікації

У російській кібератаці на партію Обами побачили загрозливий сигнал

У російській кібератаці на партію Обами побачили загрозливий сигнал
Джерело:  Forbes

Американський економіст Пол Грегорі провів паралель між кібератакою на сервери Національного комітету демократичної партії (DNC) США для отримання інформації про кандидата в президенти США Дональда Трампа і зломом особистого сервера ще одного кандидата і колишнього Держсекретаря США Гілларі Клінтон для отримання доступу до приватного листування.
Про це повідомляє ONLINE.UA, який переклав статтю Грегорі в виданні Forbes.
У своїй статті Грегорі пише, що Росії вигідно мати внутрішню інформацію про президентську політику США, але "Святим Граалем для російської розвідки є розкриття компромату, який може бути використаний для того, щоб принизити, маніпулювати або шантажувати іноземних політичних лідерів". Таким може послужити приватна кореспонденція Клінтон.
Грегорі говорить, що російській розвідці було відомо про приватний сервер Клінтон в середині березня 2013 року, якщо не раніше, оскільки саме видання, що фінансується Кремлем, першим опублікувало лист, написаний Клінтон її особистим радником Сідні Блюменталь.
Використовуючи інформацію про злом DNC, яка опублікована виданням The Post, Пол Грегорі показує три аспекти того, як пов'язана ця кібератака зі зломом приватного сервера Клінтон.

  • По-перше, цей злом показує, що навіть одна з основних громадянських організацій навряд чи може захистити себе від такої «кваліфікованої і цілеспрямованої держави, як Росія». Якщо кіберсекрети DNC відкриті для хакерів російської розвідки, то висока ймовірність того, що у них є і приватні повідомлення електронної пошти Клінтон, особливо з урахуванням того, що приватний сервер Клінтон був дуже цінним об'єктом.

  • По-друге, The Post пише, що проникнення в базу даних DNC було вироблено за допомогою «цільового фішингу» (спосіб злому, коли електронні листи виглядають, ніби були відправлені кимось, кому довіряє одержувач, але містять посилання або вкладення, які при їх натисканні дають хакеру доступ до комп'ютера - ONLINE.UA). Саме в такий спосіб, за визнанням самої Клінтон, було вчинено проникнення в її електронну пошту, оскільки вона думала, що лист було надіслано кимось із її внутрішнього кола. Ми досі не знаємо, чи зроблено це було російською розвідкою чи нешкідливим джерелом.

  • По-третє, злом DNC показує, що професійна фірма, що займається кібербезпекою, може виявити порушення і їх джерело з великою точністю. DNC вже знає, що російські хакери були пов'язані з військовою розвідкою і ФСБ. Професійна фірма з кібербезпеки могла б зробити те ж саме для приватного сервера Клінтона, якби він не був повністю очищений. Хоча сервер і був переданий до Державного департаменту, адвокат Клінтон підтвердив, що всі електронні листи, відправлені або отримані Клінтон, за період її перебування на посаді держсекретаря, були видалені з сервера і резервних систем.


Якщо російська розвідка зламала приватний сервер Клінтон на початку березня 2013 року (або раніше), то у Кремля є трофей у вигляді "приватних" листів, які Клінтон знищила, і які правлячі кола США і громадськість ніколи не бачили. Таким чином, хоча злом Росією DNC і вселяє занепокоєння, справжнім скарбом Путіна можуть бути приватна кореспонденція Клінтон, резюмує автор.


Відзначимо, на початку травня хакер з Румунії Марсель Лазар, який перебуває у в'язниці в штаті Вірджинія, заявив, що неодноразово зламував поштовий сервер колишнього держсекретаря США Хілларі Клінтон в 2013 році.


Раніше повідомлялося, що електронна пошта Хілларі Клінтон на незахищеному домашньому сервері

містила інформацію уряду США під грифом "цілком таємно"

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?