Швейцарці зможуть змінювати стать без медичного втручання
Категорія
Світ
Дата публікації

Швейцарці зможуть змінювати стать без медичного втручання

Швейцарці зможуть змінювати стать без медичного втручання
Джерело:  online.ua

Швейцарці зможуть змінити стать лише відвідавши відділ реєстрації актів цивільного стану. З нового року країна приєднується до Ірландії, Бельгії, Португалії та Норвегії, де це можна буде зробити без гормональної терапії та медичної діагностики.

Джерело: Reuters

Нові зміни з 1 січня поставлять країну в авангард європейського руху за так звану гендерну самоідентифікацію. Згідно з правилами, записаними тепер в Цивільному кодексі Швейцарії, будь-яка особа віком від 16 років, яка не перебуває під законною опікою, зможе змінити свою стать та ім’я, самостійно заявивши в органі реєстрації актів цивільного стану. Особи, які перебувають під захистом дорослих, потребують згоди опікуна.

Це знаменує собою зміну поточного набору регіональних стандартів у Швейцарії, які часто вимагають сертифікат від медичного працівника, що підтверджує трансгендерну ідентичність особи.

Деякі кантони (напівавтономні регіони у федеральній Швейцарії) також вимагають від людини пройти гормональне лікування або "анатомічний перехід", щоб легально змінити стать.

Швейцарія, яка давно відома як соціально консервативна, у вересні проголосувала за легалізацію цивільних шлюбів і права усиновлювати дітей одностатевим парам.

У мережі доволі часто висвітлюють також наслідки "гендерно нейтрального виховання" дітей.

Відокремлення вибору статі від медичних процедур

З новими правилами щодо зміни статі Швейцарія приєдналася лише до двох десятків країн у всьому світі, прагнучи відокремити вибір статі від медичних процедур.

Зазначимо, в деяких інших європейських країнах, зокрема Данії, Греції та Франції, раніше були передбачені в таких ситуаціях вимоги до медичних процедур, включаючи операцію зі зміни статі, стерилізацію або психіатричну експертизу.

У червні Іспанія схвалила проєкт закону, який дозволяє будь-кому старше 14 років легально змінювати стать без медичної діагностики або гормональної терапії. У 2018 році Німеччина стала першою європейською країною, яка запровадила варіант третьої статі, але в червні 2021 року відкинула два законопроєкти, спрямовані на введення гендерної самоідентифікації. Нові трансгендерні депутати парламенту Тесса Гансерер і Найк Славік від "Зелених" сподіваються вирішити це питання.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?