У Слузі народу анонсували відкликання частини депутатів
Категорія
Політика
Дата публікації

У Слузі народу анонсували відкликання частини депутатів

У Слузі народу анонсували відкликання частини депутатів
Джерело:  online.ua

Вже на початку лютого наступного року керівництво партії  "Слуга народу" планує застосувати імперативний мандат і відкликати частину місцевих депутатів політсили. Таку заяву зробила голова партії Олена Шуляк.

Джерело: інтерв'ю "Інтерфакс-Україна"

Шуляк уточнила, що обласні організації партії вже перебувають у процесі формування відповідних списків "на виліт".

 Вони їх підготують цього року, тобто щоб уже в січні-лютому 2022-го ми могли застосувати цю процедуру. Думаю, вже на початку лютого будуть відповідні рішення: їх ухвалять обласні організації, а затвердить керівництво партії. Це серйозна санкція, тому в кожному конкретному випадку ретельно вивчатимемо, перш ніж ухвалити остаточне рішення.

– Олена Шуляк, голова партії СН

Організації партії на місцях отримали завдання сформувати списки лише зараз. Яка частина із загальної кількості в 6,4 тис. партійців позбудеться депутатського звання наразі відповісти складно. На це уточнююче питання, очільниця партії заявила, що відповідь була б передчасною.

 Хто може відкликати народних депутатів 

Згідно з українським законодавством, відкликати депутатів місцевих облрад або міських рад справді можуть як безпосередньо виборці, які незадоволені діяльністю своїх обранців, так і партії.

Це питання регулює частина перша статті 38 ЗУ «Про статус депутатів місцевих рад». Тут водночас зазначено, що відкликати депутата за народною ініціативою можна не раніше, аніж за рік після вступу ним у свої повноваження.

Закон передбачає що народний обранець представляє усіх мешканців громади і будь-хто може звертатись до будь-якого депутата у своїй місцевій раді. Нормативний акт має уточнення, згідно з яким ініціювати відкликання депутата можуть тільки виборці округу, де він обраний.

Можливі причини відкликання депутата

Існує кілька прописаних у законі причин позбавлення мандата, серед яких:

  • Порушення Конституції чи законів України (тут необхідне чинне судове рішення);

  • Пропуск понад половини пленарних засідань ради або невиконання депутатських обов’язків без поважних причин;

  • Невиконання передвиборчої програми, незвітування перед виборцями та відсутність робочих зустрічей із ними.

Читайте також:

  • У Зеленського прокоментували помилкове внесення до злодіїв у законі понад 100 осіб.

  • Данілов пояснив ситуацію з помилками в санкційному списку злодіїв у законі.

  • СБУ заблокувала активи майже 200 компаній зі "списку контрабандистів" РНБО.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?