У Верховній Раді прийняли екстрене рішення через ситуацію в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

У Верховній Раді прийняли екстрене рішення через ситуацію в Україні

У Верховній Раді прийняли екстрене рішення через ситуацію в Україні
Джерело:  online.ua

У понеділок, 23 листопада, голова українського парламенту Дмитро Разумков підписав закони про внесення змін до бюджету 2020 року, які передбачають виділення ще майже 9 млрд гривень для COVID-фонду і 1,4 млрд гривень для погашення зарплат шахтарям. У цих документах визначено додаткові джерела фінансування боротьби з коронавірусною інфекцією в Україні та можливості фінансування витрат на реструктуризацію вугільної промисловості з метою погашення заборгованості по заработній платі працівникам державних вугледобувних підприємств. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу ВРУ.

Відзначається, що нові кошти, виділені для COVID-фонду, підуть на фінансування медичної допомоги пацієнтам, а саме: на придбання засобів індивідуального захисту, реактивів, тест-систем, медичних виробів, дезінфекційних засобів, на придбання медичного та лабораторного обладнання для проведення лабораторних ( визначення гострої респіраторної хвороби СOVID-19, викликаної коронавируса SARS-CoV-2, методом ПЛР) і рентгенологічних досліджень, здійснення ефективного та якісного лікування.

"Також нарешті вирішено питання про виплату заборгованості по заробітній платі шахтарям. Загалом, вугільна галузь отримає 1,4 млрд грн", - зазначили в Раді.

Як відомо, 3 квітня Верховна Рада прийняла зміни до Закону про держбюджет на 2020 рік, згідно з якими був створений спецфонд по боротьбі з коронавірусом обсягом 64,7 мільярда гривень. Як повідомило Міністерство фінансів, станом на 6 листопада 2020 року з фонду боротьби з COVID-19 вже витрачено 39 мільярдів гривень, що становить 59% від загальної суми. Більшу частину цих коштів витратили на ремонт доріг. Комітет Верховної Ради з питань бюджету на засіданні 16 листопада прийняв рішення про виділення ще понад 2 млрд гривень з Фонду боротьби з гострою респіраторною хворобою COVID-19. Їх спрямують на придбання експрес-тестів, забезпечення киснем ліжок в стаціонарах всіх областей, на придбання лабораторного обладнання.

Президент України Володимир Зеленський раніше відповідав на питання про нецільове використання коштів з фонду боротьби з коронавірусом. Він пояснював, що COVID-фонд складається не з окремо наданих грошей, а з коштів державного бюджету, які раніше виділялися на різні програми, але їх реалізація була припинена через епідемію.

"Коронавірусний фонд - це не надруковані окремо гроші, або гроші, які нам надали наші якісь партнери, ми їм вдячні завжди за підтримку, але ми повинні зрозуміти - це ті програми, які були в бюджеті, які були розписані на все: спорт , культуру, інфраструктуру, лікарні. Всі ці програми ми заблокували, там був локдаун, але тимчасово, тому що життя триває. Треба відновлювати життя, відновлювати і будувати країну ", - пояснював Зеленський.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що глава Кабміну озвучив новий план боротьби з коронавірусною інфекцією, до якої має намір залучити цифрові інструменти. Він пообіцяв, що вже незабаром українці зможуть онлайн записуватися на ПЛР-тести, і, крім того, в країні запустять національну систему, яка фактично буде сповіщати громадян, що вони були в одному приміщенні з інфікованою людиною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?