У Верховній Раді вперше відповіли, коли можуть розпустити КСУ
Категорія
Україна
Дата публікації

У Верховній Раді вперше відповіли, коли можуть розпустити КСУ

У Верховній Раді вперше відповіли, коли можуть розпустити КСУ
Джерело:  online.ua

Український парламент всерйоз налаштований підтримати припинення повноважень чинного складу Конституційного Суду. Народні обранці хочуть це зробити вже наступного тижня. Окрім того, у Верховній Раді можуть визнати юридично нікчемним рішення Конституційного Суду щодо скасування норм антикорупційного законодавства. З такою гучною заявою виступив депутат від фракції "Слуга народу" Юрій Камельчук в ефірі одного з українських телеканалів. За його словами, мовиться не про ліквідацію КСУ, а про розпуск чинного складу. Народний обранець також підкреслив: ті, хто починають вважати себе, навіть якщо це судді КСУ, вище за Конституцію, – мають бути відсторонені від управління державою, передає ONLINE.UA.

Юрій Камельчук має надію, що приблизно у вівторок, 10 листопада, нардепи зберуться для розгляду проєкту і голосів вистачить, аби ухвалити закон.

Як уже згадувалося раніше, зразу ж після скандального рішення КСУ скасувати кримінальну відповідальність за недостовірне декларування український лідер Володимир Зеленський екстрено скликав РНБО та засідання Кабінету міністрів. Спільно вони розпорядились відновити доступ до е-декларацій. Окрім того, глава держави подав до укранського парламенту законопроєкт "Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства". Він пропонує визнати рішення суду від 27 жовтня "нікчемним" та позбавити його правових наслідків. Окрім того, що важливо розуміти, у документі передбачено звільнення суддів КСУ.

Варто звернути увагу на те, що ще під час пресконференції 30 жовтня глава Конституційного суду Олександр Тупицький неочікувано для всіх накинувся із гучними звинуваченнями на президента країни Володимира Зеленського. Він назвав таким, що має ознаки конституційного перевороту, законопроєкт глави держави, який пропонує припинити повноваження суддів КС.

"Сьогодні (30 жовтня – ред.)з’являється проект закону – за ніч його склепали – №4288, який має ознаки конституційного перевороту в Україні. Я це відповідально заявляю, бо це в порушення 149 ст Конституції України", – неочікувано поскаржився глава КСУ.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Зеленського нарешті пояснили, чому не можуть юридичними інструментами ліквідувати рішення КСУ.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?