У виході Путіна з Сирії приватна розвідка США побачила курс на Європу
Категорія
Світ
Дата публікації

У виході Путіна з Сирії приватна розвідка США побачила курс на Європу

У виході Путіна з Сирії приватна розвідка США побачила курс на Європу
Джерело:  Stratfor

Москва вкотре струснула Сирію, але цього разу тим, що покинула її. Президент РФ Володимир Путін, похвалившись, що його війська виконали свою місію по боротьбі з міжнародним тероризмом, наказав міністру оборони почати відведення російських наземних військ з понівеченої війною країни, починаючи з 15 березня. Але такий несподіваний крок викликає великі питання про стратегію Росії.


Приватна розвідувальна компанія Stratfor розповіла про можливі причини відведення російських військ з Сирії і чого можна очікувати від Росії в найближчі місяці.


Росія вторглася в Сирію з кількох причин. Заявленою метою була боротьба з Ісламською державою і іншими угрупованнями, до яких належать багато росіян (і інші громадяни колишніх радянських республік). Незважаючи на те, що Росія в результаті зосередила основну частину своєї уваги на повстанцях, що борються з сирійським режимом, а не на бойовиках ІДІЛ, немає ніяких сумнівів, що вона справді сприяла завданню серйозної шкоди ісламістським бойовикам за останні кілька місяців.


Переслідувана минулими невдачами в подібних втручаннях, Росія також продемонструвала світу - і зокрема США, - що може успішно затвердити себе у військовому і політичному плані і за межами своєї держави. Кремль хотів бути почутим. У перші тижні після того, як Росія вперше вторглася в Сирію, президент США Барак Обама применшив дії Росії, заявивши, що Москва вчинила необгрунтовано. У наступні місяці Росія (спільно з Іраном) стабілізувала і зміцнила сирійський режим і лояльні до нього сили. Крім того, участь в Сирії, нехай вона і була обмежена, дала Росії можливість показати свою переобладнану військову силу, демонструючи її відновлення після пострадянського розпаду.


Росія не кидає Сирію остаточно. Хоча Москва і сказала, що її основне авіаційне угрупування буде знято, вона не надала жодної конкретної дати закінчення відведення і ясно дала зрозуміти, що буде продовжувати присутність на повітряній базі Бассель аль Асад біля Латакії і військово-морській базі в порту Тартус. І наразі вона може собі це дозволити. Росія, може, і страждає економічно, але вартість операцій в Сирії - кілька мільйонів доларів в день з оборонного бюджету в $50 мільярдів - досить терпима для одного з найбільших в світі оборонних розтратників (залученість Росії в конфлікт фактично забезпечила оборонній промисловості кілька контрактів з іноземними покупцями, враженими новою російською зброєю.) Втім, варто відзначити, що є дехто в Росії, хто пам'ятає про високу ціну безстрокового зобов'язання сирійському режиму; вони закликали уряд згорнути операцію. Російський народ з ентузіазмом підтримує операцію в Сирії, поки в результаті конфлікту не гине дуже багато росіян. Вони не хочуть повторення Афганістану.


Путін зробив заяву, щоб змінити сприйняття поведінки Росії в Сирії. Але з якою метою? Чи намагається Москва домогтися більшої угоди - не тільки в Сирії, але і з Заходом в іншому місці?


З огляду на терміни, заява Путіна скидається на спробу сформувати останній раунд мирних переговорів, які почалися 14 березня в Женеві. В останній спробі укласти мирну угоду делегації сирійського режиму і опозиції зустрічаються з посланцями ООН на цьому тижні. Режим надав свою політичну пропозицію ООН в понеділок, в той час як делегація опозиції закликала Росію використовувати в переговорах свій вплив на сирійську владу. Припиненням наземних операцій Москва або позиціонує себе в якості арбітра, або вона вже забезпечила угоду з режимом, яка скоро стане відома. У будь-якому випадку Кремль намагається пов'язати майбутнє сирійського конфлікту зі своїм заступництвом, щоб отримати важелі в інших питаннях.


Москва також може змінювати свою роль в конфлікті, щоб поміняти сприйняття країни за межами Сирії. Ще одна причина, з якої Росія спочатку втрутилася в регіон, була в тому, щоб отримати перевагу над Заходом через більш термінове в Москві питання: України та пов'язаних з нею західних санкцій. Москва не змогла використати свій вплив в Сирії, щоб зрушити з місця підтримку Києва з боку Сполучених Штатів, або в питанні зняття санкцій з Росії. Крім того, Кремль знає, що обидві сторони зайшли в глухий кут у прогресі, досягнутому на Мінських переговорах про бойові дії в Україні. Проте, кредитне плече Росії, щонайменше в Європі, зросло в останні місяці, в той час як сирійські біженці продовжують стікатися в Європу. Якщо Росія скасує свою операцію в Сирії, це може уповільнити потік мігрантів. Проте цей варіант ускладнюється станом російсько-турецьких відносин. Росія могла сподіватися на формування уяви не тільки про її позитивний внесок в переговори щодо Сирії, але і про допомогу з кризою мігрантів в Євросоюзі.


У найближчі місяці Росія могла б спробувати змінити негативну атмосферу навколо країни в період перед критичним голосуванням в липні про продовження санкцій. Після першої офіційної зустрічі між міністрами закордонних справ ЄС щодо російської політики за більш ніж рік, Італія і Угорщина (обидві країни, які Росія активно лобіює) заявили 14 березня, що продовження санкцій відносно Росії не є автоматичним. Потрібна одностайність, щоб продовжити санкції ЄС, тож Росія просто потребує однієї країни, яка б відмовилася від санкцій - те, що вона не в змозі була забезпечити в минулому.


Росія диригує декількома стратегіями для декількох результатів, і жоден результат не гарантований. Єдиною гарантією є те, що Москва продовжить маневрувати в цьому постійно мінливому регіоні світу.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?