У Зеленського готують резонансне рішення щодо жителів ОРДЛО
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського готують резонансне рішення щодо жителів ОРДЛО

У Зеленського готують резонансне рішення щодо жителів ОРДЛО
Джерело:  online.ua

Новий глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук пропонує дозволити більш широке застосування російської мови на окупованому Донбасі. Політик пояснив, що мова не йде про закріплення її на державному рівні, але зазначив, що це передбачає і Конституція України, і європейські закони. Представник президента Володимира Зеленського в переговорній групі по Донбасу вважає, що якщо дозволити російську мову в ОРДЛО, то це не буде порушенням українського законодавства. Про цю ініціативу Кравчук розповів в інтерв'ю "Українському радіо", передає ONLINE.UA.

"Якщо це питання виникне на Донбасі, то згідно з європейськими законами, посилаючись на загальноєвропейські закони, ми можемо піднімати питання не державності російської мови, а питання застосування цієї мови, тому що Конституцією гарантується розвиток і застосування мов національних меншин. І там ніде не написано про другу державну мову ", - пояснив свою позицію Кравчук.

Перший президент України підкреслив, що українська влада може внести зміни в своє законодавство щодо застосування російської мови в ОРДЛО. Він нагадав, що Конституція України передбачає право національних меншин, і, перш за все, росіян, на розвиток і використання своєї мови. Однак, Кравчук додав, що тільки російською мовою повернути Донбас не вийде.

Важливо відзначити, що раніше Кравчук визнавав, що компроміси в переговорах по Донбасу допустимі, але не в усьому. За його словами, суверенітет, територіальна цілісність, незалежність, недоторканність кордонів - ці питання обговорюватися не будуть. Крім того, політик пообіцяв, що буде виступати за те, щоб управління територією Донбасу принесло користь людям, які там живуть, щоб вони відчули, що є господарями своєї землі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кравчук не бачить перспектив переговорів з командою російського президента Володимира Путіна по Донбасу. Він вважає, що повернути Донбас і завершити війну можна тільки за допомогою жителів ОРДЛО, яких планує переконати в перспективі розвитку регіону в складі України. Представник президента Володимира Зеленського в переговорній групі переконаний, що для досягнення миру на сході України потрібно почути тих людей, які живуть на Донбасі, а це 1,7 млн осіб - і якщо вони захочуть, щоб війна закінчилася, то Москва їх почує краще, ніж представників офіційного Києва.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?