У Зеленського підказали українцям, як не втратити свою землю в Криму
Категорія
Україна
Дата публікації

У Зеленського підказали українцям, як не втратити свою землю в Криму

У Зеленського підказали українцям, як не втратити свою землю в Криму
Джерело:  online.ua

20 березня 2021 року набрав чинності скандальний указ російського глави Володимира Путіна, яким він заборонив українцям та іноземцям володіти землею в окупованому Криму. Тепер понад 11 тисяч людей, більшість яких українці, повинні передати свою землю окупаційній владі, а в разі відмови, землю у них заберуть примусово. Представництво президента України підказало українцям, як не втратити свою землю в Криму. У відомстві нагадали, що українці мають повне право відстоювати свою землю і покроково пояснили, що потрібно робити в ситуації, що склалася, передає ONLINE.UA.

Як відомо, під указ Путіна про заборону володіти землею в окупованому Криму потрапили:

  • громадяни України, які проживали на території Криму до окупації або проживають там до сих пір, але не отримали паспортний документ окупаційної влади і мають у власності земельні ділянки на території АР Крим та міста Севастополя:

  • громадяни України, які ніколи не проживали в Криму, не мають там реєстрації, але отримали у власність земельні ділянки, розташовані на території АР Крим або міста Севастополь;

  • іноземні громадяни (крім громадян РФ), які набули право власності на земельні ділянки на території АР Крим або міста Севастополь відповідно до законодавства України.

Щоб не втратити свою землю в Криму українцям потрібно:

  • зібрати документи, які підтверджують право власності відповідно до законодавства України і підтверджують процедуру вилучення земельної ділянки окупаційною владою;

  • звернутися в прокуратуру АР Крим з повідомленням про факт вилучення земельної ділянки, де зареєструють кримінальне провадження за фактом вчинення кримінального правопорушення на території тимчасово окупованого Криму;

  • співпрацювати з прокуратурою АР Крим для направлення матеріалів до Офісу Прокурора міжнародного кримінального суду для проведення розслідування ситуації в Україні, адже дії окупаційної влади є військовим злочином відповідно до статті 8 Римського Статуту;

  • відправити індивідуальну скаргу до Європейського суду з прав людини, оскільки держава-окупант порушує право на мирне володіння майном, гарантоване статтею 1 Протоколу № 1 до Європейської Конвенції з прав людини.

Нагадаємо, Путін підписав скандальний указ про землю в Криму в кінці березня минулого року. У ньому він розширив перелік територій, земельні ділянки яких не можуть належати "іноземцям" і "зарубіжним юридичним особам". У новому указі глави Кремля відзначається, що громадяни, які не мають окупаційного примусового громадянства РФ і на законних підставах до окупації отримали у власність земельні ділянки на узбережжі півострова, тепер повинні їх або продати протягом року, або отримати російський паспорт, або переписати ділянку на фірму з реєстрацією РФ.

В ЄС рознесли вщент новий скандальний указ російського президента, яким велика частина окупованого Криму і місто Севастополь були додані до переліку прикордонних територій Російської Федерації, де особи без російського громадянства не можуть володіти землею. Євросоюз заявив, що не визнає і ніколи не визнає подібних указів. Брюссель нагадав Кремлю, що указ порушує норми міжнародного гуманітарного права і може привести до безпідставного позбавлення майна.

Тим часом влада Росії нагадали власникам землі в Криму, що з 20 березня 2021 року майно іноземців, які не передали права на землю в установлений строк, підлягає примусовому продажу. Гроші від продажу при цьому можуть бути передані як колишньому власнику, так і в державну чи муніципальну власність з відшкодуванням власнику вартості майна, яку визначить суд.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що влада України відповіла на скандальний указ Путіна по Криму. У МЗС запевнили, що права всіх законних власників землі в Криму будуть відновлені після деокупацію півострова.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?