У Зеленського розкрили несподівані плани на космос
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського розкрили несподівані плани на космос

У Зеленського розкрили несподівані плани на космос
Джерело:  daily.rbc.ua

Космічна галузь України знаходиться у важкому стані, однак президент Володимир Зеленський націлений на розробку в наступні роки власної ракети-носія. Амбітні плани Києва розкрив віцепрем'єр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "РБК-Україна".

За його словами, вже три роки держава живе без жодної космічної програми, у державному бюджеті закладається мінімальне фінансування галузі. Водночас поставлене завдання про розробку такої стратегії.

"Президент поставив завдання і заявив, що в нього один з пріоритетів це розвиток ракетно-космічної галузі, створення ракетного носія легкого класу. В нас вже є декілька варіантів, декілька проєктів, але вони всі, ми розуміємо, будуть фінансуватись за рахунок інвесторів, бо в держави зараз коштів на це немає", - пояснив Уруський.

В уряді перш за все думають про приватних інвесторів для розбудови галузі. Зеленський зацікавлений у створенні ракети вже за своєї каденції, яка триває до березня 2024 року.

"КБ "Південне" працює в напрямку "Місячної програми", і наскільки я знаю є досить цікаві напрацювання, наприклад по космічному буксиру. Але це також проєкти, які потребують інвестицій. Тому займаємось пошуком інвесторів, пропонуємо, але конкуренція серйозна на цьому ринку. Хоча наші напрацювання досить цікаві. Стосовно Марсу, в мене немає інформації щодо нашої участі, хоча ми й беремо участь у створенні американського носія, щоправда, не в проєкті компанії SpaceX Ілона Маска, а в інших", - додав Уруський.

Він зауважив, незабаром Україна вийде на рівень корпоратизації "Південного" та "Південмашу", що потенційно може призвести до інвестування. Тоді вже можна буде думати про залучення до світових процесів із завойовування космосу.

Як повідомляв ONLINE.UA, у компанії SpaceX оголосили про початок публічного бета-тестування свого амбітного проєкту Starlink, який має забезпечити з’єднанням з інтернетом весь світ за допомогою тисяч супутників. Наразі у користувачів є можливість придбати обладнання й встановити мобільні додатки для iOS та Android.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?