У Зеленського розкрили подробиці рішення РНБО по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського розкрили подробиці рішення РНБО по Донбасу

У Зеленського розкрили подробиці рішення РНБО по Донбасу
Джерело:  ТСН

Секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данилов кілька днів тому анонсував ухвалення так званого плану Б по Донбасу, як це пообіцяв майже рік тому український лідер Володимир Зеленський. Він вказав, що він буде введений після 9 грудня 2020 року, коли закінчується термін нормандських домовленостей між президентом України і Росії Володимира Зеленського та Володимира Путіна, а значить і термін дії плану А, спрямованого на вирішення конфлікту на Донбасі політико-дипломатичним шляхом. Глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук підтвердив, що план Б по Донбасу готується, так як для РНБО цілком природно шукати варіанти подальших можливих дій, якщо Росія продовжить чинити опір і зривати всі домовленості. Що передбачає план Б, який готує РНБО по Донбасу, Кравчук пояснив в інтерв'ю ТСН, передає ONLINE.UA.

"У багатьох виступах президент Володимир Зеленський говорив, що ми не можемо вічно переконувати і Росію, і ОРДЛО, що потрібно розблокувати ситуацію і йти дорогою миру. Ми бачимо, що наші зусилля часто зустрічають опір, причому опір необґрунтований і головна його мета - затягнути сам процес, маючи на увазі мабуть якісь далекосяжні цілі ", - пояснив Кравчук.

Очільник української делегації в ТКГ підкреслив, що новий план по Донбасу Рада нацбезпеки України почне розглядати і затверджувати вже після 9 грудня. Але буде це рішення публічно озвучуватися або план буде закритий, Кравчук поки не знає.

"РНБО цілком природно повинна шукати варіанти таких можливих дій, якщо, повторюю, ми будемо бачити опір або якісь сумнівні дії РФ. Я думаю, що якраз це і є підготовка такого рішення - документа. Який його сенс? Зі мною ніхто не радився, я не можу вам нічого сказати ", - додав Кравчук.

Нагадаємо, останній саміт "нормандської четвірки" відбувся в Парижі в грудні минулого року. На ньому лідери нормандської четвірки - президент України Володимир Зеленський, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон і російський глава Володимир Путін - домовилися про всеосяжне припинення вогню на Донбасі, розведенні сил і засобів, обмін полоненими в форматі "всіх на всіх", про відкриття на лінії поділу нових пунктів пропуску на лінії розмежування. Всі ці домовленості протягом усього року зривала російська сторона, так як бойовики ОРДЛО, яких підтримує Путін, щодня зривають перемир'я в зоні ООС, відмовляються відкривати нові КПВВ і навіть заблокували роботу вже діючих пунктів пропуску, а також відмовляються від обміну полоненими, домагаючись від офіційного Києва включення закону про особливий статус Донбасу до Конституції України.

Зеленський зайняв жорстку позицію і дав зрозуміти Путіну, що не збирається йти на поступки ні Кремлю, ні бойовикам ОРДЛО. У Кремлі обурені не тільки принциповістю Києва, а й тим, що цю позицію ще й підтримують Франція і Німеччина, які є учасниками нормандського процесу. У Москві погрожують офіційному Києву, що заблокують переговори по Донбасу, якщо українська сторона не виконає умови Кремля. У Путіна вважають, що відмова України від закріплення особливого статусу Донбасу в Конституції нібито свідчить про небажання Києва почати діалог з жителями ОРДЛО.

Тим часом Україна представила ТКГ і ОБСЄ мирний план по Донбасу, який, в тому числі, передбачає проведення виборів навесні 2021 року обмін полоненими з Росією, який повинен відбутися до кінця 2020 року, створення вільної економічної зони. У Кремлі ж відповіли, що пропозиція Києва роззброїти всі незаконні збройні формування і повернути кордон з РФ під контроль уряду України перед проведенням місцевих виборів "розходиться з Мінськом домовленостями". Команда Путіна продовжує наполягати на закріпленні особливого статусу Донбасу в Конституції України.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Німеччина і Франція жорстко відреагували на рішення Путіна проти України. Берлін і Париж припинили спроби Кремля легитімізувати ОРДЛО в РБ ООН.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?