У Зеленського відреагували на скандал з примусовою вакцинацією від COVID-19
Категорія
Україна
Дата публікації

У Зеленського відреагували на скандал з примусовою вакцинацією від COVID-19

У Зеленського відреагували на скандал з примусовою вакцинацією від COVID-19
Джерело:  online.ua

Уповноважена з прав людини Верховної Ради Людмила Денисова відреагувала на скандал з примусовою вакцинацією від COVID-19 в Івано-Франківську, де мер пригрозив звільненням співробітникам міськради за відмову від щеплення. Вона нагадала, що вакцинація в Україні добровільна, а Руслана Марцінківа закликала не порушувати Конституцію.

Джерело: пресслужба Офісу омбудсмена

Денисова нагадала Марцінківу, що стаття 43 Конституції гарантує право кожного українця на працю і захист від незаконного звільнення. Вона також звернула увагу на те, ПАРЄ в резолюціі по вакцинації рекомендує інформувати громадян про те, що вона не є обов'язковою, і ніхто не може зазнавати політичному, соціальному чи іншого тиску для її проходження.

"Згідно з наказом Міністерства охорони здоров'я України № 3018" Про затвердження Дорожньої карти щодо впровадження вакцини від гострої респіраторної хвороби COVID-19, викликаної коронавірусів SARS-CoV-2 "від 24 грудня 2020 року, вакцинація від коронавируса визначена як добровільна для всіх груп населення і професійних груп. А Кодексом законів про працю України заборонена будь-яка дискримінація у сфері праці; пряме або непряме обмеження прав працівників, в тому числі за станом здоров'я, не допускається ", - підкреслила вона.

Скандал з примусовою вакцинацією в Івано-Франківську

31 серпня Руслан Марцінків в своєму Facebook пригрозив звільненням співробітникам міськради Івано-Франківська, якщо вони без поважної причини будуть відмовлятися проходити вакцинацію від коронавіруса. Він дав два тижні на те, щоб зробити щеплення. У разі відмови - писати заяву на звільнення.

"Працівники виконавчого комітету міськради повинні бути 100% вакциновані! Єдина "відмазка" - це коли лікар підтверджує протипоказання і виписує довідку. Подобається - не подобається, ми приклад для всіх. Не хочете робити щеплення - заява на звільнення. Інакше буде депреміювання і скорочення. Це людей ми можемо мотивувати, закликати. А працівники міської ради повинні бути вакциновані. Даю два тижні ", - написав Марцінків.

Пост Марцінківа викликав обурення в українців і місцевих жителів Івано-Франківська. Вони вказали йому на незаконність дій і неприпустимість подібного тону повідомлення.

Вакцинація в Україні

Вакцинальна кампанія від коронавіруса стартувала в Україні 24 лютого. За цей час було зроблено більш 9,6 млн щеплень проти COVID-19.

Станом на 4 вересня, першу дозу вакцини отримали 5,5 млн українців. Повністю вакциновані (отримали дві дози) - 4,1 млн осіб.

При цьому захворюваність в Україні з початку вересня почала стрімко зростати. Кількість нових підтверджених випадків COVID-19 кожен день перевищує 2 тисячі. У МОЗ стверджують, що тримають ситуацію під контролем, але попереджають, що якщо число хворих почне невпинно зростати, то доведеться вводити карантин.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?