У Зеленського виступили з претензіями до режиму Путіна щодо переговорів про Донбас
Категорія
Політика
Дата публікації

У Зеленського виступили з претензіями до режиму Путіна щодо переговорів про Донбас

У Зеленського виступили з претензіями до режиму Путіна щодо переговорів про Донбас
Джерело:  online.ua

Російський режим Володимира Путіна виступив з новими вимогами щодо процесу переговорів про врегулювання війни на Донбасі. Українська сторона відповіла критикою та уточнила претензії до ініціатив Кремля. Згідно з офіційним листом керівника Офісу президента Андрія Єрмака, офіційний Київ ніколи не зможе погодиться на ідеї, автором яких виступив заступник голови адміністрації президента РФ Дмитро Козак. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на “Європейську правду”.

За оприлюдненими даними, пропозиції торкалися переговорів “Нормандської четвірки” - України, Франції, Німеччини, Росії. Москва за підсумками контакту радників лідерів країн вже 19 березня надіслала листи. Київ був здивований “своєрідною інтерпретацією підсумків останньої відеоконференції політичних радників лідерів країн “нормандського формату”.

“Попри доволі напружений характер дискусій і відсутність спільного бачення з більшості питань, що були предметом нашого обговорення, хочу нагадати, що саме українська сторона негайно після завершення відеоконференції ініціювала скликання позачергового раунду консультацій у форматі Робочої підгрупи з безпекових питань ТКГ, щоб отримати конкретні підтвердження готовності сторін щодо забезпечення режиму припинення вогню”, - наголосив Єрмак у листі-відповіді.

Нещодавно на Донбасі тривало серйозне загострення, обстріли українських позицій зі значною активністю тривали щодня. У цих умовах відмова російської сторони від консультацій з приводу бойових дій виглядає як ухилення від реального врегулювання війни.

“Тому ми занепокоєні продемонстрованим російською стороною підходом до цих важливих питань, так само як і маніпулятивним характером запропонованих паном Козаком висновків. Відповідно, за жодних умов не можемо погодитися з пропозиціями, що містяться у його листі від 19.03.2021”, - говориться у повідомленні.

Офіційний Київ одночасно з цим готовий проводити дискусії надалі за будь-якими форматами, аби ухвалити конкретні рішення та повернути стійке перемир’я від 22 липня 2020 року.

Нагадаємо, за російськими медіа, Козак запропонував не пізніше 22 березня закріпити підписами проєкт підсумків згаданої відеоконференції 18 березня. У листі говориться про зобов’язання Києва привести липневу заяву міністерства оборони України про припинення вогню у відповідність до домовленостей “без будь-яких виключень та інтерпретацій”.

У пропозиціях йдеться про можливість відкриття вогню виключно за наказом керівництва ЗСУ чи окупаційного режиму з іншого боку. Також Козак дорікнув відсутністю нібито обіцяним пропозиціям Києва щодо проєкту “Ключових кластерів з реалізації мінських угод” від Німеччини та Франції.

Окрім того, російська сторона пропонує змінити порядок проведення переговорів радників лідерів “нормандської четвірки”: ввести головування по черзі (наразі головують лише Франція та Німеччина).

Як повідомляв ONLINE.UA, в Брюсселі вирішили ознайомитися з позицією президента Росії Володимира Путіна з деяких питань, від яких буде залежати, як будуть далі розвиватися їх відносини. З цього приводу 22 березня відбулася телефонна розмова між Путіним і главою Євросоюзу Шарлем Мішелем.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?