Учасники вирішили сказати правду: з'явилася гучна заява щодо скандалу з фото з АТО
Категорія
Україна
Дата публікації

Учасники вирішили сказати правду: з'явилася гучна заява щодо скандалу з фото з АТО

Учасники вирішили сказати правду: з'явилася гучна заява щодо скандалу з фото з АТО
Джерело:  online.ua

Фотограф, журналіст і письменник Сергій Лойко, який працював на Донбасі, розповів, що бійці, які знялися для скандального фото Дмитра Муравського, готові підтвердити постановочний характер фотографії, якщо Муравський звернеться до суду.
Про це він розповів в інтерв'ю ONLINE.UA.
"Це типу художнє фото, де акторам поставлена ​​задача втекти з пункту А в пункт Б, а за ними підривають вибуховий пристрій, накритий мішком з цементом для більшого ефекту. Режисер, він же оператор, стоїть зі штативом і знімає. У акторів завдання нести пораненого бійця. Фото хороші, красиві, для Фейсбуку просто чудово. Лайки забезпечені. Можна плакати і ридати. Але вони не мають ніякого відношення до реального життя і війни. Я не проти постановочних фото. Можна знімати все, що хочеш, якщо ти не професійний фотограф. Можна знімати показуху з метою реклами, але не можна це робити на фронті. Муравський погрожує подати в суд за наклеп і шкоду його діловій репутації. Ми будемо дуже раді, якщо це станеться. Йому дуже цікаво буде знову зустрітися з учасниками його постановки. Тільки вони вирішили сказати правду. Він повинен був сам піти у відставку ( Муравського звільнив міністр оборони Степан Полторак, - ONLINE.UA), як тільки виникли підозри. Але він вирішив брехати до кінця і забрехався", - розповів Лойко.
На думку фотографа, в постановочних фото немає нічого поганого, якщо людина визнає, що його фото постановочні.
"Однак проблема в іншому. Є людина, яка, користуючись своїм службовим становищем, змусила солдатів на вулиці, що прострілюється, бігти по ній заради фотографії. Можливо, в тій конкретній ситуації солдатам нічого не загрожувало, але, все ж, це верх цинізму - робити постановки з воюючими солдатами. Муравський міг зробити це в павільйоні або на полігоні. Якщо робиш постановку, то навіщо на війні? Ризикувати життям солдат заради якоїсь картинки? Не розумію. Добре, що ніхто не постраждав", - підкреслив він.
Сергій Лойко вважає, що звільнення Муравського є хорошим сигналом і уроком для тих "хто хоче робити фейки в стилі Лайфньюз".
"Організовувати такі спектаклі з вибухами на передовій - це верх цинізму. Швидше за все, в Міноборони нічого про цю ініціативу Муравського не знали. Довіряли і давали зелене світло. Хлопець він активний, багато хорошого зробив як волонтер. Але будь-якому офіцеру варто раз побачити його фото, щоб миттєво зрозуміти, що це туфта. Так, швидше за все, і сталося, коли про це стало відомо міністру оборони. Так там все ясно навіть без розслідування. Солдати-учасники постановки вже вирішили, що розкажуть правду. Тепер ніхто не може сказати, що в Україні брешуть так само, як в Росії", - резюмував фотограф.
Нагадаємо, що фото Муравського з Донбасу назвали найкращим знімком про війну в Україні в 2016 році. Пізніше в мережі розгорівся скандал: з'явилися заяви про те, що фото - постановочне. Сам Муравський і бійці АТО спростовували звинувачення в постановочних фото із зони антитерористичної операції на Донбасі.



При цьому боєць АТО Віктор Мороз, який служив в Широкиному, так пояснив слова солдат: "Чому на відео хлопці "підтверджують" слова Муравського? А як ви думаєте, коли приїжджають представники Міноборони і кажуть контрактникові, що сказати, багато хто зможе відмовитися? До них у мене взагалі ніяких претензій, я знаю, як все робиться в армії, а їх я поважаю кожного і люблю по-братськи, вони для мене більше ніж підлеглі і я хочу, щоб ці спекуляції припинилися".


Повний

текст інтерв'ю читайте на ONLINE.UA: Українці вчасно розкрили брехню, яка була б на руку Кремлю - фотограф Сергій Лойко

.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?