УГКЦ розглядає можливість святкувати Різдво за григоріанським календарем
Категорія
Культура
Дата публікації

УГКЦ розглядає можливість святкувати Різдво за григоріанським календарем

УГКЦ розглядає можливість святкувати Різдво за григоріанським календарем

В Українській греко-католицькій церкві розглядають можливість святкування Різдва за григоріанським календарем, разом з більшою частиною Західного світу, сказав глава УГКЦ Блаженніший Святослав (Шевчук), пише  Радіо Свобода.


Як сказав він в ефірі Радіо «Марія», фактично більша частина УГКЦ святкує Різдво та інші свята за григоріанським календарем, зокрема в країнах української діаспори, але в Україні все ще зберігається святкування за юліанським календарем.


«Ми повинні прагнути до того, щоб святкувати Різдво та інші нерухомі свята по точному григоріанському календарю - так, як це зараз роблять не тільки католики, але і більшість православних церков світу. Це питання має не так догматичний, як дисциплінарний зміст», - зазначив Святослав.


Але, як повідомляє департамент інформації УГКЦ, він також зазначив, що з історії відомо: такі зміни, як, наприклад, зміни календаря, вже не раз провокували церковні розділення і розколи.


«Я хочу, щоб це питання піднімала не тільки ієрархія, але й миряни. Усе церковне тіло може перейнятися ідеєю святкування нерухомих свят за григоріанським календарем. Крім того, ця ідея повинна мати екуменічний характер. Ми матимемо достатньо сили це здійснити, коли перехід ми здійснимо разом з нашими православними братами. Тоді це прихильно сприйметься громадськістю України і не породить нових перешкод для відновлення єдності єдиної помісної Київської церкви», - сказав Блаженніший Святослав.


У той час як християнські церкви західного обряду і протестанти користуються прийнятим в звичайному житті григоріанським календарем також і як церковним, деякі православні церкви і католицькі церкви східних обрядів (серед них й українські), а також так звані давньосхідні церкви продовжують використовувати як церковний календар древній і менш точний юліанський, відстаючи на два тижні від реального, оскільки звичайне життя в їхніх країнах йде за григоріанським календарем. Таким чином, через те, що Новий рік опиняється перед Різдвом, віряни або повинні через пост вельми скромно святкувати новорічні свята, або порушують пост.


При цьому більшість православних церков світу вже перейшла на реформований календар, званий Новоюліанський: він на практиці повністю збігається з григоріанським (різниця в один день настане тільки в 2800), тому і всі нерухомі свята, серед них і Різдво, припадають на ті ж дні, що і в григоріанському. Пасха та інші рухомі свята, з нею пов'язані й далі визначаються новоюліанським календарями за тими ж правилами, що і в старому юліанському.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?