Угода десятиріччя: Росія і ще чотири країни поділили Каспійське море
Категорія
Політика
Дата публікації

Угода десятиріччя: Росія і ще чотири країни поділили Каспійське море

Угода десятиріччя: Росія і ще чотири країни поділили Каспійське море
Джерело:  online.ua

12 серпня президент Росії, Казахстану, Азербайджану, Туркменістану та Ірану підписали Конвенцію про правовий статус Каспійського моря. Цим документом вони офіційно поділили найбільший внутрішній басейн на планеті.

Про підписання відповідного документа Володимиром Путіним, Хасаном Роухані, Нурсултаном Назарбаєвим, Гурбангулой Бердимухамедом та Ільхамом Алієвим повідомляєтья на сайті Кремля, передає ONLINE.UA.

Відзначається, що Каспійська конвенція розроблялася 22 роки. Відповідно до угоди, основна площа Каспійського моря залишиться в загальному користуванні сторін, а його дно і надра будуть ділитися державами на ділянки відповідно до міжнародного права.

На основі цієї документа в подальшому визначать долю кожної з п'яти країн в Прикаспійському басейні. Кожна з країн встановить свої територіальні води не ширше 15 морських миль від вихідних ліній. Зовнішня межа територіальних вод буде вважатися державним кордоном.

У Каспійській конвенції також прописані правила судноплавства, рибальства, наукових досліджень і прокладки магістральних трубопроводів. При цьому документом забороняється присутність в Каспійському морі іноземних збройних сил і створення військових баз.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Росії прийняли черговий шокуючий закон по окупованому Криму.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?