В Україні цифрами розвіяли один з головних міфів пропаганди Путіна
Категорія
Культура
Дата публікації

В Україні цифрами розвіяли один з головних міфів пропаганди Путіна

В Україні цифрами розвіяли один з головних міфів пропаганди Путіна

Українські історики за допомогою наочних прикладів розвіяли міф про створення "культу Бандери", яким часто оперує президент Росії Володимир Путін і пропагандисти російських ЗМІ.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на заяву Українського інституту національної пам'яті в Facebook.
"З понад 50 тисяч перейменованих в рамках декомунізації вулиць, площ та інших об'єктів топоніміки, лише 34 назвали на честь Степана Бандери", - йдеться в повідомленні.
В Інституті також навели статистику перейменувань по конкретних областях: в Закарпатській, Полтавській, Сумській областях та місті Києві - по 1; в Київській області - 2; в Івано-Франківській та Миколаївській - по 3, у Хмельницькій - 4, в Черкаській - 8, в Чернівецькій - 10.
Читайте також: За те Бандера не прийшов: в мережі обговорюють нові фото окупованого Донецька
Також свою думку про "культ Бандери" висловив відомий український історик Володимир В'ятрович.
"Як історик, який довгий час займається українським визвольним рухом в ХХ столітті, вважаю Степана Бандеру одним з видатних діячів нашого минулого, гідним вшанування. Однак спроби творити "культ Бандери" за канонами "культу Леніна" є шкідливими як для розуміння його місця і ролі в нашій історії, так і для адекватного шанування", - підкреслив він на своїй сторінці в Facebook.



Історик на конкретних цифрах розвінчав "міф про Бандеру" / Фото: Facebook Володимира В'ятровича
При цьому В'ятрович додав, що "ще більш шкідливими є спроби вигадувати цей культ і представляти декомунізацію як "бандеризацію".

Читайте також: На Донбасі побачили, як слова Бандери стали реальністю
"Тези про те, що Бандера в Україні повсюдно (в топоніміці і пам'ятниках) замінює Леніна знаходимо у багатьох критиків декомунізації", - зауважив історик.
Водночас насправді "за час декомунізації демонтували 1320 пам'ятників" вождю пролетаріату "і встановлено 4 пам'ятника лідеру ОУН (всі на Західній Україні і всі без участі органів державної влади, зусиллями громадськості та місцевого самоврядування)".
Крім того, він підкреслив, що "професійний експерт будує свої концепції, спираючись на факти, а тому, хто намагається нав'язати суспільству власне упереджене бачення, вони тільки заважають".
Як повідомляв ONLINE.UA, раніше український блогер дуже просто пояснив причину, з якої росіяни не люблять Степана Бандеру.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?