Украдена з банкоматів Донбасу валюта спливла в Росії: з'явилися подробиці
Категорія
Україна
Дата публікації

Украдена з банкоматів Донбасу валюта спливла в Росії: з'явилися подробиці

Украдена з банкоматів Донбасу валюта спливла в Росії: з'явилися подробиці
Джерело:  Forbes

У Москві викрадачі намагаються збути євро, долари і гривні, вкрадені з банкоматів Донецької і Луганської областей України.
Про це заявили джерела в правоохоронних органах і банкіри, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Forbes.
Один із банкірів розповів, що до нього зверталися з проханням обміну купюр на кілька мільйонів євро, помічених синьою фарбою, яка свідчить про крадіжку з відділень банків, розташованих в Донецькій і Луганській областях.
Інший банкір розповів, що до нього також зверталися з проханням про обмін 50 млн грн зіпсованими банкнотами.
"Купюри з України зайняли своє місце на чорному банківському ринку нарівні з викраденими грошима у інкасаторів або злому банкоматів російських банків. Іноді такі купюри намагаються обпалити в забарвлених місцях і видати за постраждалі від пожежі", - пояснило ситуацію джерело в правоохоронних органах.
Відомо, що обмін зіпсованих грошей, - легальна операція. Але не в тому випадку, коли банкноти помічені спеціальною фарбою, оскільки таке незмивне чорнило міститься в системі захисту банкоматів і забарвлює купюри при зломі.
У деяких випадках фарба може наноситися спеціально. Таке відбувалося в 2014 році, коли президент України Петро Порошенко видав указ про економічну блокаду окупованих територій Донбасу.
На такий випадок у Національного банку України є спеціальна інструкція, згідно з якою, українські банки повинні були пошкоджувати або позначати спеціальною фарбою всі купюри, які неможливо вивезти з регіону.
Як повідомляв ONLINE.UA, в мережі посміялися з "економістів" так званої ДНР, головним досягненням яких став злом банкоматів окупованих міст.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?