Україна б'є на сполох через дії та плани "Газпрому"
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна б'є на сполох через дії та плани "Газпрому"

Україна б'є на сполох через дії та плани "Газпрому"
Джерело:  online.ua

Керівництво Оператора ГТС України звертає увагу на те, що минулого місяця транзит природного газу українською газотранспортною системою до країн Європи становив 3,8 млрд м3. За словами експертів, "Газпром" не збільшував транзит та виснажував свої європейські запаси у сховищах до 13%.

Джерело:  пресслужба  Оператора ГТС України

Газпром штучно занижає обсяги газу у Європі

Згідно з останніми даними, у липні оператор протранзитував до Польщі 0,34 млрд м3 газу, до Словаччини – 2,514 млрд м3, до Угорщини – 0,804 млрд м3, до Молдови – 0,189 млрд м3.

"Середньодобовий транзит, як і у червні, становив 124 млн м3, попри планові зупинки на газогонах Газпрому Ямал-Європа та "Північний потік-1", рекордне зростання цін на європейських ринках газу та низькі для цього періоду обсяги газу у сховищах", - йдеться в повідомленні.

Аналітики звертають увагу на те, протягом 10 днів ремонту країни Євросоюзу недоотримали понад 1,6 млрд кубометрів газу, ще 320 млн кубометрів – через ремонт газопроводу "Ямал – Європа".

"Щоб компенсувати європейцям недоотримані обсяги газу, та при цьому не нарощувати додатковий транзит через Україну, Газпром спустошує свої ПСГ у Європі. Згідно з даними GIE, найнижчі запаси у Європі саме у ПСГ, що контролюються Газпромом", – наголосив генеральний директор Оператора ГТС України Сергій Макогон.

До прикладу, у оператора ПСГ в Німеччині Astora (належить Газпрому) рівень заповненості – менше 13%, у інших операторів – в середньому 63%. В Австрії Astora та GSA (також Газпром) – 14%, інші оператори – 48%.

"Навіть зараз Газпром відбирає газ із сховищ для виконання своїх контрактів. Відповідно дефіцит газу у ПСГ Європи значною частиною є штучним і не є першопричиною зростання цін", – продовжив він.

На переконання Макогона, наразі РФ переслідує дві цілі: підвищення ціни на блакитне паливо та пришвидшення процесу реалізації та запуску "Північного потоку-2".

Коротко про будівництво "Північного потоку-2"

  • Будівницто скандального російського газогону "Північний потік-2" перебуває на фінальному етапі, одна потужні санкції США блокують продовження процесу та змушують компанії масово покидати цей проєкт.

  • Після цього команда лідерки ФРН Ангели Меркель запропонувала новій адміністрації США Джо Байдена посилити свою підтримку України, щоб РФ змогла завершити проєкт "Північний потік-2" без нових санкцій офіційного Вашингтону.

  • А Європа офіційно вирішила відмовитися від російського газопроводу "Північний потік-2", по якому Москва планує постачати газ до країн ЄС в обхід України. Однак Брюссель стверджує, що буде змушений змиритися з існуванням цього об’єкта.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?