Україна готова - Зеленський миттєво відреагував на гучне рішення Радбезу ООН
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна готова - Зеленський миттєво відреагував на гучне рішення Радбезу ООН

Україна готова - Зеленський миттєво відреагував на гучне рішення Радбезу ООН
Джерело:  online.ua

Рада безпеки ООН - постійно діюча структура організації, на яку покладено головну відповідальність за підтримання міжнародного миру та безпеки - обрала нових непостійних членів на 2021-2022 роки. Ними стануть Індія, Ірландія, Мексика і Норвегія, а також одна з країн Африки, яку визначать у другому турі голосування. На це гучне рішення головного органу миру в світі відреагував український глава Володимир Зеленський. Він привітав результати голосування, зазначивши, що Україна готова підтримувати і співпрацювати з кожною з них. Про це Зеленський написав на своїй сторінці в соцмережі, передає ONLINE.UA.

"Бажаю успіху Індії, Ірландії, Мексиці і Норвегії в якості нових обраних членів Ради безпеки ООН на 2021-2022 роки. Всі кандидати є нашими партнерами і заслуговують того, щоб бути там. На нових учасників покладена величезна відповідальність щодо захисту цінностей ООН. Україна готова підтримувати і співпрацювати ", - підкреслив Зеленський.

Важливо відзначити, що з Норвегією та Ірландією за право стати непостійним членом Ради безпеки ООН боролося Канада. Але вона не змогла набрати потрібну кількість голосів. З 2021 року обрані країни займуть місця Німеччини, Бельгії, Домініканської Республіки, Індонезії та ПАР.

Нагадаємо, в Радбез ООН входять десять непостійних членів і щороку в рамках ротації змінюються п'ять держав. На відміну від постійних членів (Росія, Велика Британія, Китай, США і Франція), вони не володіють правом вето. Для обрання необхідно отримати дві третини голосів присутніх делегатів Генасамблеї. За регламентом вибори проводяться таємним голосуванням.

Всього в Радбезі ООН завжди засідають 15 країн - п'ять постійних членів і 10 тимчасових. Німеччина, Бельгія, Домініканська Республіка, Індонезія і ПАР обрані на 2019-2020 роки, а В'єтнам, Нігер, Туніс, Естонія, Сент-Вінсент і Гренадіни - на 2020-2021 роки.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Росія намагається натиснути на весь світ через Радбез ООН. Представники команди російського президента Володимира Путіна через шантаж намагаються домогтися скасування междунаролдних санкцій. Представники Кремля на останньому засіданні пригрозили посиленням збройного конфлікту на Донбасі, якщо країни ЄС не підуть на їх умови.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?