Україна готує Путіну і окупантам Криму неприємний сюрприз
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна готує Путіну і окупантам Криму неприємний сюрприз

Україна готує Путіну і окупантам Криму неприємний сюрприз
Джерело:  online.ua

Окупаційна влада на чолі з президентом Росії Володимиром Путіним з 2014 року продовжує переслідувати журналістів і членів їх сімей на території українського Криму. Всіх незгодних з путинською політикою затримують і звинувачують в екстремістській діяльності, залучаючи до кримінальної відповідальності. У зв'язку з цим прокуратура Автономної республіки Крим спільно з Українською Гельсінською спілкою з прав людини готує ще одне повідомлення в Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду. У ньому будуть представлені нові факти переслідування журналістів на території окупованого Криму, передає ONLINE.UA з посиланням на прес-службу прокуратури півострова.

"Відсутність незалежних ЗМІ, жорсткий контроль за інформацією, цензура, маніпуляції і пропаганда - реальна ситуація зі свободою слова на окупованому півострові. Понад 20 людей з числа журналістів, блогерів, працівників українських та іноземних ЗМІ зазнали серйозних порушень своїх прав. Така негативна тенденція продовжується на півострові досі, діяльність ЗМІ постійно знаходиться в полі зору окупаційних «правоохоронних органів»", - зазначив прокурор Криму Ігор Поночовний.

Він підкреслив, що в кримінальних процесах прокуратури містяться численні факти переслідування журналістів і їх сімей, проведення незаконних обшуків, затримань, звинувачень в екстремістській діяльності, притягнення до кримінальної відповідальності, блокування альтернативних джерел інформації.

"Ми постійно намагаємося протистояти незаконним діям окупантів, зокрема, допомагаючи кримчанам знати правду про реальну ситуацію з правами людини на півострові, оскільки інформаційний простір в Криму фактично насичений окупаційною пропагандою", - підкреслив прокурор.

Важливо відзначити, що українська влада регулярно звертається з закликом до міжнародного співтовариства посилити тиск на російську владу для захисту журналістів в окупованому Криму. За даними МЗС, за шість років окупації Центр прав людини і Кримська правозахисна група зафіксували понад 300 порушень прав журналістів та блогерів. Більш того, з 3 тисяч ЗМІ, які офіційно діяли на півострові до 2014 року, змогли пройшли перереєстрацію на вимогу окупантів лише 232. Деякі ЗМІ намагалися пройти реєстрацію більше трьох разів, але з формальних причин отримували відмову.

Нагадаємо, 6 червня в Україні відзначають День журналіста. Саме в цей день в 1992 році в Брюсселі Національну спілку журналістів України прийнялу до Міжнародної федерації журналістів. З початком незалежності нашої країни відбулося відродження традицій української журналістики, якій постійно доводиться стикатися з серйозними викликами. Але, незважаючи ні на що, українська журналістика продовжує розвиватися, виконуючи одну з головних функцій - висветлення важливих для суспільства тем, їх розкриття і формування дискусії, що сприяє розвитку журналістського товариства.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна приготувала Путіну і бойовикам на Донбасі неприємний сюрприз. Генпрокуратура порушила кримінальну справу через вербування бойовиками дітей до війни проти України, розслідування за якою доручила провести СБУ в Донецькій і Луганській областях.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?