Україна, Грузія та Молдова знайшли новий спосіб стати членами ЄС
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна, Грузія та Молдова знайшли новий спосіб стати членами ЄС

Україна, Грузія та Молдова знайшли новий спосіб стати членами ЄС
Джерело:  online.ua

17 травня офіційно стало відомо, що Україна, Грузія та Молдова підписали документ, який створює формат "Асоційованого тріо" - цей документ повинен посилити співпрацю між трьома країнами на шляху до членства у ЄС. Цю інформацію підтвердив очільник МЗС України Дмитро Кулеба під час спільного брифінгу в Києві з міністрами закордонних справ Грузії та Молдови.

Джерело: сайт МЗС України

Що відомо про "Асоційоване тріо"

"Ми сьогодні зробили добру річ. Ми підписали документ (меморандум про взаєморозуміння. – ред.), який встановлює "Асоційоване тріо". Це формат посиленої співпраці наших трьох держав щодо європейської інтеграції", - наголосив український дипломат.

Дмитр Кулеба звернув увагу на те, що ця ініціатива дозволить трьом державам ефективніше рухатися вперед до членства в Євросоюзі.

"Україна, Грузія і Молдова мають особливий статус асоційованих партнерів у відносинах з ЄС. Ми всі зробили наш європейський вибір, підписали угоди про асоціацію і прагнемо стати членами Європейського Союзу. Сьогодні ми погодилися формалізувати цей статус і разом продовжувати рухатися шляхом до євроінтеграції", - розповів очільник МЗС України.

За словами Дмитра Кулеби, "Асоційоване тріо" включає три основні елементи:

  • структурування консультацій щодо європейської інтеграції між міністерствами закордонних справ;

  • спільні дипломатичні ініціативи у діалозі з інституціями ЄС і країнами-членами;

  • координацію позицій у рамках формату "Східного партнерства".

Як стверджує український дипломат, цей документ підкреслює намір офіційного Києва гарантувати європейську перспективу для наших держав та амбіції отримати членство у ЄС.

"Виходячи з серйозних безпекових викликів перед трьома країнами, формат "Асоційованого тріо" також розвиватиме і цей напрямок, щоб підтримувати стабільність у регіоні", - підсумував глава МЗС.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?