Україна ініціювала засідання РБ ООН щодо Будапештського меморандуму
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна ініціювала засідання РБ ООН щодо Будапештського меморандуму

Україна ініціювала засідання РБ ООН щодо Будапештського меморандуму
Джерело:  online.ua

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба повідомив, що звернувся до держав-членів Ради Безпеки ООН, щоб негайно обговорити безпекову ситуацію в Україні.

Джерело: Твіттер Дмитра Кулеби

Кулеба ініціював консультації з ООН

Кулеба повідомив, що за дорученням президента Зеленського ініціював проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму. Це пояснюється загостренням ситуації на кордонах України.

На доручення Президента України Володимира Зеленського направив офіційний запит на основі ст. 6 Будапештського меморандуму до держав-членів РБ ООН з вимогою негайно провести консультації щодо невідкладних дій зі зниження напруги та практичних кроків гарантування безпеки України, - написав Кулеба.

Нагадаємо, що за повідомленнями США, російські війська почали просуватися до кордонів України, а президент РФ заявив, що 21 лютого прийме рішення щодо визнання незалежності тимчасово окупованих територій України. Про це його попросив позачергово скликаний Путіним Радбез РФ.

В ОРДЛО тим часом не припиняються обстріли. Поранено 4 українських військових. Загинув мирний житель.

Також бойовики ведуть інформаційну війну, заявляючи про те, що Україна направила до РФ диверсантів, запустила снаряди та зруйнувала прикордонний пункт пропуску.

Фото - скріншот

Зеленський заявив про недійсність Будапештського меморандуму, якщо він не працює

Нагадаємо, що під час своєї промови на Мюнхенській безпековій конференції президент України Володимир Зеленський сказав, що доручить скликання консультацій щодо Будапештського меморандуму щодо надання Україні гарантій безпеки.

Він зазначив, що це вже четверта спроба провести такі консультації. Якщо вони не спрацюють, Зеленський поставить під сумнів рішення щодо відмови від ядерної зброї.

Я ініціюю проведення консультацій у рамках Будапештського меморандуму. Скликати їх доручено міністру закордонних справ, і якщо вони знову не відбудуться, або за їх результатами не буде гарантій безпеки для нашої держави, Україна матиме повне право вважати, що Будапештський меморандум не працює, і усі пакетні рішення 1994 року були поставлені під сумнів, — сказав Зеленський.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?