Україна не повинна - команда Зеленського терміново звернулася до Путіна
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна не повинна - команда Зеленського терміново звернулася до Путіна

Україна не повинна - команда Зеленського терміново звернулася до Путіна
Джерело:  online.ua

В окупованому Криму вже настав момент, коли питна вода для населення практично закінчилася. Окупанти через це ввели жорсткий графік подачі води, а тим часом Кремль намагається надавати на українську владу, щоб офіційний Київ відновив водопостачання на окупований півострів, звинувачуючи команду українського лідера Володимира Зеленського в водної блокаді. У представництві президента України в АР Крим звернулися до глави Кремля Володимира Путіна і нагадали йому, що саме Росія як держава-окупант повинна забезпечити населення Криму водою. У Зеленського обурилися і назвали абсолютно неприпустимою ситуацією, коли про можливе порушення права на життя і застосування тортур говорить держава-окупант, під ефективним контролем якого відбулися десятки вбивств, насильницьких зникнень, тортур українських і кримськотатарських активістів на тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. повідомляє ONLINE.UA.

"Водопостачання тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та міста Севастополя досить дорогий захід для Російської Федерації як держави-окупанта. Саме тому вона намагається та буде намагатися і далі за допомогою прямого тиску і тиску на міжнародних партнерів схилити Україну до відновлення водопостачання на тимчасово окуповану територію Кримського півострова. Однак Україна не повинна вирішувати проблеми, що виникають перед державою-окупантом після шести років тимчасової окупації нею частини суверенної території України", - йдеться в заяві.

У Зеленського підкреслили, що наведені російською стороною положення міжнародних договорів у сфері захисту прав людини не стосуються права на воду, зобов'язання по водопостачанню або поставок інших ресурсів, а стосуються забезпечення інших прав людини. У Представництві президента нагадали Путіну, що згідно з міжнародним гуманітарним правом, держава-окупант відповідає за все, що відбувається на тимчасово окупованій території, що знаходиться під його ефективним контролем.

"Частина перша статті 55 Конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 (Четверта Женевська конвенція) передбачає, що держава-окупант повинна за допомогою всіх наявних засобів забезпечувати населення продуктами харчування та медичними матеріалами; зокрема, поставляти необхідні продукти харчування, медичні матеріали та інші припаси, якщо ресурсів окупованій території виявиться недостатньо. Ці положення, безумовно, стосуються і такого ресурсу як вода. Тобто, прямим зобов'язанням держави-окупанта є забезпечення цивільного населення окупованої території всіма необхідними ресурсами", - підкреслили в представництві президента України в АР Крим.

Також Путіну нагадали зміст статті 60 Четвертої Женевської конвенції, яка передбачає, що надання гуманітарної допомоги третіми сторонами не звільняє державу-окупанта від зобов'язань, покладених на неї зокрема статтею 55 Четвертої Женевської конвенції.

Таким чином в команді українського президента відповіли на звинувачення Кремля, які недавно озвучила скандальна дипломатка Марія Захарова, яка є речницею МЗС РФ. Захарова заявила, що Україна є учасником цілого ряду міжнародних угод, згідно з якими повинна дотримуватися і здійснювати забезпечення прав людини, в тому числі право на воду.

Нагадаємо, 85% потреб півострова в прісній воді завжди забезпечувала материкова Україна через Північно-Кримський канал. Після анексії Криму в 2014 році Україна водопостачання припинила. Влітку 2020 го ситуація з водою стала погіршуватися через посуху. Станом на початок літа рівень наповнення водосховищ природного стоку Криму виявився більш ніж в два рази нижче, ніж до літа минулого року. Крім того, наголошується, що Сімферополі обміліло водосховище, тому в місто вперше в історії почали подавати артезіанську воду.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Кабміні допускають, що Україна відновить водопостачання в Крим, якщо там виникне гуманітарна катастрофа.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?