Україна отримала восьмий транш макрофінансової допомоги на 1,5 млрд євро
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна отримала восьмий транш макрофінансової допомоги на 1,5 млрд євро

Україна отримала восьмий транш макрофінансової допомоги на 1,5 млрд євро
Джерело:  online.ua

Україна отримала восьмий транш макрофінансової допомоги у розмірі 1,5 млрд євро від Європейського союзу. Наразі бюджетна підтримка ЄС у 2023 році вже становить 13,5 млрд євро.

Джерело: Денис Шмигаль

Україна отримала від ЄС транш макрофінансової допомоги

Загальна підтримка Євросоюзом України досягла близько 70 млрд євро з моменту повномасштабного вторгнення Росії в Україну, - написав премʼєр-міністр.

До слова, перший транш макрофінансової допомоги від Європейського Союзу Україна отримала в січні цього року.

Макрофінансова допомога Україні

У 2023 році ЄС надасть Україні 18 млрд євро макрофінансової допомоги. Термін погашення кредиту становить 35 років. При цьому відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України сплачуватимуть ЄС.

Макрофінансова допомога спрямовується на фінансування пріоритетних видатків держбюджету, у тому числі соціальних та гуманітарних.

Зазначимо, Кабінет міністрів України розраховує отримати від міжнародних партнерів у 2024 році допомогу на суму 41,4 млрд доларів. Макрофінансова допомога ЄС становитиме 9 млрд доларів.

Європейська комісія запропонувала створити новий інструмент для України в рамках бюджету ЄС, що включає гранти, позички та гарантії для покриття частини поточних видатків України та фінансування термінових проектів реконструкції.

Він забезпечить постійну фінансову підтримку до 2027 р. та покриє 45% дефіциту держбюджету України на цей період. Планується створення Українського фонду обсягом 50 млрд євро.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?