Україна озвучила свою позицію щодо компенсацій за Північний потік-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна озвучила свою позицію щодо компенсацій за Північний потік-2

Україна озвучила свою позицію щодо компенсацій за Північний потік-2
Джерело:  online.ua

Глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба стверджує, що наразі команда українського лідера Володимира Зеленського продовжить блокувати завершення будівництва скандального російського газогону "Північний потік-2" і не розглядає питання компенсацій, однак має свою позицію на випадок, якщо проєкт зупинити не вдасться.

Джерело:  сайт МЗС України

Що команда Зеленського думає про компенсації за Північний потік-2

Український дипломат порівнює ситуацію довкола путінського газогону з футбольним матчем, коли розвиток подій заздалегідь невідомий, однак команда готується до усіх можливих сценаріїв.

"Ми працюємо за "планом А" і не ведемо офіційних перемовин щодо компенсацій. Але допускаючи можливість "післяматчової серії пенальті", ми сформували принципи, з якими можемо розмовляти про к якщо до цього дійде мова. Це принцип безпеки - як буде гарантована безпека України. Друге - це забезпечення виконання домовленостей. Тому що з Росією можна домовитися і Німеччина може щось гарантувати у цих домовленостях, але як змусити Росію дотримуватися цих домовленостей - це велике питання, на яке немає відповіді", - заявив Дмитро Кулеба під час форуму "Україна 30. Міжнародна політика".

За словами українського міністра, "ні про що не домовлено, поки про все не домовлено", і те саме зараз стосується розв’язки з "Північним потоком-2".

"Ключове, про що ми говоримо з партнерами - що ПП2 створює виклики і загрози для безпеки, а не економіки. Економіка тут важлива, 3 мільярди, які ми заробляємо на транзиті. Але навіть якщо добудувати "Північний потік" і зберегти транзит через Україну - це цілком можлива опція (…), то ключове питання - як компенсувати безпекові втрати для України у разі запуску. І оскільки це дуже складно, ми кажемо, що для всіх буде спокійніше, якщо ПП2 просто не запустять", - підсумував глава МЗС України.

Коротко про будівництво "Північного потоку-2"

  • Будівницто скандального російського газогону "Північний потік-2" перебуває на фінальному етапі, одна потужні санкції США блокують продовження процесу та змушують компанії масово покидати цей проєкт.

  • Після цього команда лідерки ФРН Ангели Меркель запропонувала новій адміністрації США Джо Байдена посилити свою підтримку України, щоб РФ змогла завершити проєкт "Північний потік-2" без нових санкцій офіційного Вашингтону.

  • А Європа офіційно вирішила відмовитися від російського газопроводу "Північний потік-2", по якому Москва планує постачати газ до країн ЄС в обхід України. Однак Брюссель стверджує, що буде змушений змиритися з існуванням цього об’єкта.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?