Україна перебуває за багато світлових років від вступу до ЄС - євродепутат
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна перебуває за багато світлових років від вступу до ЄС - євродепутат

Україна перебуває за багато світлових років від вступу до ЄС - євродепутат
Джерело:  New Europe

Минулого тижня

прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте втрутився в суперечки навколо Угоди про асоціацію ЄС з Києвом, заявивши, що Україна ніколи не повинна вступити до Європейського Союзу.

Жостка позиція голландського прем'єра по Україні викликала гнів деяких членів Європарламенту, серед яких - Ребекка Хармс, співголова "Зелених" (Альянс 90/Партія Зелених) в Європейському парламенті. Європолітик дала інтерв'ю New Europe, переклад якого зробив ONLINE.UA.


Рютте, чия країна головує в ЄС в цьому році до липня, сказав в інтерв'ю напередодні референдуму з питання Асоціації ЄС з Україною, який відбудеться 6 квітня в Нідерландах, що «Україна повинна мати хороші відносини і з Європою, і з Росією. Цього не буде в разі, якщо Україна вступить в Європейський Союз».


Рютте додав: «Це також пов'язано з історією України, якщо ви подивитеся на історію, Росія сама виникла в Києві і інших регіонах України».


Наразі розрив між виступаючими «за» і «проти» незначний. Референдум, результат якого буде необов'язковим, був ініційований антиєвропейським сатиричним сайтом GeenStijl в минулому році, було зібрано понад 300 тисяч підписів, необхідних, згідно із законом, щоб провести голосування. Сайт визнав, що причини, за якими домагався референдуму, були пов'язані не стільки з поглядами на зв'язок Євросоюзу з Україною, скільки з прагненням до голосування щодо самого ЄС.


Ребекка Хармс

: Я вважаю, що те, що зробив Рютте, вводить в оману, тому що референдум в Нідерландах - не про гіпотетичне членство України в ЄС, а про Угоду про асоціацію, аналогічну тим, які вже підписані Євросоюзом з Молдовою і Грузією. Звичайно, Україна хотіла б вступити в ЄС, всі політики говорили про це з 2004 року, але все, що вони отримали, це Угода про асоціацію, а не повноправне членство. Такі, як Рютте, ті, хто говорить про розширення і членство України в ЄС, тільки підживлюють ідею про те, що цей референдум в Нідерландах - про можливе членство України в ЄС.



New Europe: Тобто Рютте вводить в оману свій електорат?


Хармс

: Усі ті, хто натякають на можливе членство України, вуалюють справжні факти. А факти такі: Україна хоче повноцінного членства, але все, що вони отримали, було Угода про асоціацію. Це не так, як у випадку Туреччини, де ведуться переговори про реальне членство. Це не те, що відбувається між ЄС і Україною. Угода про асоціацію автоматично не веде до переговорів про повне приєднання. Бути партнером - зовсім не означає, що ви станете автоматично членом Європейського Союзу. Успіхом табору тих, хто проти в Нідерландах, була ідея про те, що Угода про асоціацію підштовхне Україну в ЄС. І сам Рютте, шляхом втручання в дискусії і обіцянками, що Україна не отримає членства, тільки збуджує страх населення.


NE

:

В той час, як, насправді, президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер пообіцяв, що під час його п'ятирічного мандата не буде ніякого нового розширення.


Хармс

: Це не тільки ці п'ять років. Чесно кажучи, ніхто не знає, коли ЄС знову буде готовий прийняти нових членів. Справжня проблема цієї дискусії про розширення - в тому, що більшість людей забувають: без політичної інтеграції навіть у тих, хто завжди був за розширення, зараз виникають сумніви. Ми повинні стабілізувати ЄС перед будь-яким новим розширенням. Україна перебуває за багато світлових років від того, щоб стати членом. Всі були засмучені, коли Юнкер сказав, що не буде ніякого розширення, але якщо чесно, навіть я, як представник "зелених", вважаю, що якщо нам не вдасться краще інтегруватися, ми не можемо дозволити собі будь-яке нове розширення.



NE: Але це в основному означає, що ви згодні з Рютте і його словами, що ми не готові прийняти Україну, а Україна не готова до ЄС.


Хармс:

Я не зовсім згодна з людьми, які придумують неіснуючі перспективи. Рютте змушує людей вірити, що він робить щось для них, але все, що він робить, це закладає сумніви в свідомість людей. Насправді ні Україна, ні ЄС не готові зараз до розширення. Але ті, хто ініціював цей референдум в Нідерландах, справді не мають ніякого інтересу до України. Все, чого вони хочуть, це дестабілізувати обстановку в Європейському Союзі. Це не голосування по Україні, воно по ЄС.



NE: Чи можуть панамські документи сильно вплинути на результат голландського референдуму, враховуючи катастрофічний образ Порошенка в них?
Хармс

: Той факт, що президент України використовує офшорні компанії, щоб приховати свої статки, в той час, як його громадяни піддаються важким програмам жорсткої економії, дійсно шокує. Це безвідповідально і аморально. Я дійсно не хочу, щоб це зіпсувало імідж України в цілому. Перемога табору «Проти» в Нідерландах не зашкодить Порошенкові, але завдасть шкоди простим українцям. Давайте не будемо забувати, що революція на Майдані в Києві почалася тому, що люди не могли більше миритися з корупцією.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?