Україна перейшла на зимовий час: яка зараз година і що важливо знати
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна перейшла на зимовий час: яка зараз година і що важливо знати

Україна перейшла на зимовий час: яка зараз година і що важливо знати
Джерело:  online.ua

Рано вранці 27 жовтня Україна перейшла на зимовий час - стрілки годинника перевели на годину назад. Який зараз точний час в Україні можна дізнатися за допомогою онлайн-годинника, який показує точний київський час, передає ONLINE.UA.

Переведення годинника в Україні проходить два рази на рік: навесні переходимо на літній час, восени - на зимовий. Це відбувається відповідно до постанови Кабінету міністрів Про порядок обчислення часу на території України №509 від 13 травня 1996 року. Крім України, переводять годинники на зимовий час ще в понад 110 срана світу. Відмовилися від переведення годинників в 161 країні, серед яких Росія, Білорусь, Ісландія.

В Україні переводити годинники на зимовий і літній час почали ще в радянській час, в 1981 році. У 2011 році була здійснена спроба залишити літній час постійним, але це викликало негативну реакцію на заході країни, де світловий день починається пізніше, ніж у східних та центральних регіонах.

Однак дискусії про скасування переведення годинника не вщухають досі. Справа в тому, що за твердженням медиків, перехід на зимовий та літній час негативно відбивається на здоров'ї людей. У багатьох збивається режим сну, а через стрес виникають інші проблеми зі здоров'ям. Медики відзначають, що людському організму потрібно не менше двох тижнів на адаптацію до нового режиму. У той же час, на думку експертів, перехід на зимовий час переноситься легше, ніж на літній.

Нагадаємо, 12 вересня 2018 року Європейська комісія представила план відмови Європейського Союзу від сезонного переведення годинників. ЄК запропонувала країнам ЄС зробити це вже в 2019 році. У плані було зазначено, що сезонне переведення годинників планують скасувати у всьому Євросоюзі. Однак країнам ЄС запропонували самостійно вирішити, за яким часом вони хочуть жити - зимовим або літнім. Скасувати переведення годинників вирішили після голосування жителів Євросоюзу, більшість з яких під час онлайн-голосування виступили проти переходу на зимовий і літній час, так як переведення годинників негативно відбивається на здоров'ї.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що деякі країни Євросоюзу засумнівалися в необхідності скасування переведення годинників і запропонували проаналізувати можливі негативні наслідки - там побоюються, що ЄС перетвориться в "клаптеву ковдру" з різних часових поясів. Тому заплановане на 2021 рік скасування переведення годинників на зимовий і літній час в Євросоюзі виявилося на грані зриву.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?