Україна першою не отримає вакцину від коронавіруса з Європи, але закуповувати російську не буде
Категорія
Україна
Дата публікації

Україна першою не отримає вакцину від коронавіруса з Європи, але закуповувати російську не буде

Україна першою не отримає вакцину від коронавіруса з Європи, але закуповувати російську не буде
Джерело:  online.ua

Резонансне питання про закупівлю російської вакцини від коронавіруса під назвою "Супутник" вже кілька місяців обговорює українська влада. У команді українського лідера Володимира Зеленського вважають, що Україна повинна закупити у Росії вакцину заради порятунку життя українців, але в уряді категорично проти такої співпраці з країною-агресором. Крапку в цьому питанні поставив президент України Володимир Зеленський. Він визнав, що є серйозні проблеми з поставками європейської вакцини від коронавіруса в нашу країну, так як Україна не потрапила в список країн, які першими отримають ефективні препарати, але ні про які закупівлі російської вакцини не може бути й мови, так як "Супутник" не пройшов всі необхідні клінічні випробування. Що буде з вакцинами від коронавіруса в Україні, Зеленський розповів в інтерв'ю The New York Times, передає ONLINE.UA.

"Ми не входимо в список країн, які першими отримують вакцину. Я визнаю цей факт. Я з цим борюся. Тому тут ми повинні бути, скажімо так, акробатами в політиці , щоб примудритися якимось чином потрапити в пріоритет країн, повинні бути дуже гнучкими, дипломатичними. Я вважаю, що саме США і Велика Британія сьогодні могли б дуже сильно вплинути на те, щоб Україна була в пріоритеті країн Європи, які отримають вакцину першими ", - зазначив Зеленський.

Що стосується вакцини з Росії, то Зеленський обурений тим, що в інформаційному просторі країни українцям пропонують російську вакцину Sputnik V. Росія, за словами президента, використовує для цього телеканали, в тому числі українські, які є союзниками політики РФ. Він запевнив, що не допустить закупівель російської вакцини тільки тому що Європа і Америка не дають свої Україні. Зеленський підкреслив, що Україна буде рятувати своїх людей і боротися за те, щоб міжнародні партнери дали українцям вакцину, ефективність якої підтверджена - це Moderna, Pfizer, AstraZeneca.

"Пояснити українському суспільству, чому якщо Америка і Європа не дають тобі вакцину, але ти не повинен брати її в Росії, - будь-якій людині, яка помирає, пояснити це неможливо. Інша справа, що ми не повинні допускати того, щоб Україна купувала російську вакцину, яка не пройшла всі випробування. У нас немає реальних доказів, що ця вакцина має стовідсотковий позитивний ефект. Більш того, я не можу взяти відповідальність за вакцину, наслідків дії якої ми не знаємо. Україна перш за все засновує своє рішення на тому, щоб вибрати безпечну вакцину ", - пояснив Зеленський.

Український лідер підкреслив, що Україна буде закуповувати ті вакцини, які ефективні і безпечні для людей. Він нагадав, що деякі з компаній, які виробляють перспективні вакцини, мають заводи по всій Європі і навіть в Російській Федерації, тому при закупівлі Україною буде керуватися перш за все якістю вакцини.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Кремль зізнався, що Путін досі не прищепився російською вакциною від коронавіруса, так як вона не сертифікована і може бути небезпечною.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?