Україна підготувала рішучий план на випадок запуску Північного потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна підготувала рішучий план на випадок запуску Північного потоку-2

Україна підготувала рішучий план на випадок запуску Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Влада Німеччини намагається всіма силами врятувати російський газопровід Північний потік-2 від санкцій США, стверджуючи, що заблокувати проєкт неможливо, на чому наполягає команда американського лідера Джо Байдена і провідні країни Європейського Союзу. Українська влада допускає, що "Північний потік-2" можуть запустити, тому готує запасний план, щоб уникнути збитків. Генеральний директор Оператора газотранспортної системи України (ОГТС) Сергій Макогон в інтерв'ю угорській економічній газеті Világgazdaság пояснив, як Україна готується до можливого запуску російського газопроводу і попередив ЄС, що український запасний сценарій може обернутися для Європи мільярдними витратами. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на українське посольство в Будапешті.

Керівник ОГТС пояснив, що навіть якщо російський газ піде в обхід України по Північному потоку-2, то послуги української газотранспортної системи будуть потрібні в будь-якому випадку, оскільки в нашій країні найбільший внутрішній ринок споживання газу в Східній Європі. Але він попередив країни ЄС, що транзитні потужності доведеться модернізувати і зберігати невикористану інфраструктуру ніхто не буде. Також, за словами Макагонов, будуть встановлені економічно доцільні тарифи транзиту як для внутрішніх українських споживачів, так і для комерційних клієнтів. Таким чином, після виведення з експлуатації компресорних станцій ЄС більше не зможе розраховувати на українську ГТС як доступний запасний варіант, так як Україна буде змушена оптимізувати свою газотранспортну систему виключно для задоволення внутрішнього попиту.

"Ми модернізуємо тільки ті компресорні станції, які будуть використовуватися, а інші поступово виводити з експлуатації. Відповідно - в разі повної відмови від транзиту нашою територією - вже не можна буде сприймати українську ГТС як доступний запасний варіант. Це не було б ні справедливою, ні реалістичною позицією ", - пояснив Макогон.

Він підкреслив, що якщо Україна скоротить транзитні потужності то європейські країни зіткнуться з втратою гнучкості української ГТС, яка могла швидко забезпечити додатковий попит в ЄС, навіть шляхом збільшення добового транзиту до 200 млн кубометрів.

"Північний і Турецький потоки не мають такої гнучкості, тому ЄС потрібно буде вкладати мільярди євро в будівництво нових газосховищ і СПГ-терміналів заради своєї енергетичної безпеки", - попередив Макогон.

У той же час директор ОГТС сумнівається, що Росії вдасться добудувати і запустити "Північний потік-2". Макогон нагадав, що США і багато європейських країн продовжують вживати рішучих санкційних заходів, щоб заблокувати скандальний газопровід.

Важливо додати, що недавно спікер Держдепартаменту США Нед Прайс запевняв, що в разі потреби США приймуть нові заходи проти будівництва "Північного потоку-2". Вашингтон має намір будь-яким способом заблокувати запуск російського газопроводу, який за заявами компанії-оператора готовий приблизно на 95%. Для його завершення залишилося укласти 120 кілометрів на водах Данії, де вже йде будівництво, і близько 28 кілометрів на водах Німеччини.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Німеччині назвали три варіанти порятунку Північного потоку-2.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?