Україна почне експорт вугілля та електроенергії в Польщу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Україна почне експорт вугілля та електроенергії в Польщу

Україна почне експорт вугілля та електроенергії в Польщу
Джерело:  online.ua

Україна погодилася розблокувати експорт вугілля до Польщі через наближення складної зими. Також планується збільшити кількість експортованої електроенергії.

Джерело: прем’єр-міністр Денис Шмигаль

Україна погодилася експортувати вугілля до Польщі

Зараз ми спільно з Європейським Союзом готуємося проходити найскладнішу зиму за багато років. Вчора спільний план дій у цьому напрямку обговорили з Прем’єром Польщі Матеушем Моравецьким, - написав Шмигаль.

Він зазначив, що за дорученням президента, на прохання польської сторони Україна готова розглянути можливість відкриття квот на експорт вугілля до Польщі.

Йдеться про 100 тисяч тонн у вересні, які зараз критично необхідні Польщі.

Запаси вугілля на українських складах становлять майже 2 млн тонн, це в 2,5 рази більше, ніж на цю дату минулого року.

Тому готові підставити плече підтримки нашим польським друзям, - вказав Шмигаль.

Шмигаль додав, що також зараз реконструюється лінія електропередачі від Хмельницької атомної електростанції до польської підстанції Жешув.

Планували закінчити до 14 грудня, але завдяки пришвидшенню робіт можемо завершити на тиждень раніше. Це дозволить експортувати до Польщі додатково до 1000 МВт. Зі свого боку просимо Польщу сприяти в розширенні експортних квот у рамках ENTSO-Е, - зазначив він.

Наразі Україна експортує до європейської енергомережі 300 МВт.

У планах до кінця 2022 року збільшення величини доступної пропускної спроможності в напрямку Словаччини, Румунії та Угорщини на 200-300 МВт, а в напрямку Польщі — на понад 1000 МВт.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?