Україна попереджає ЄС про нову небезпеку через Північний потік-2
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна попереджає ЄС про нову небезпеку через Північний потік-2

Україна попереджає ЄС про нову небезпеку через Північний потік-2
Джерело:  online.ua

Очільник оператора газотранспортної системи України Сергій Макогон попередив офіційний Брюссель, що у разі скорочення транзиту після 2024 року ГТС потрібно буде суттєво оптимізовувати, в результаті чого Європейський Союз залежатиме на 80% від газогонів російського "Газпрому".

Джерело:  пресслужба  Оператора

Україна пояснила, чому "Північний потік-2" небезпечний для ЄС

За словами Макогона, щорічно наша країна споживає близько 30 млрд м3 газу, з яких 20 млрд — власний видобуток, і ще 10 млрд — імпорт. Саме тому, як стверджує чиновник, українська ГТС працюватиме у будь-якому випадку.

"Головне питання полягає у тому, чи залишиться Україна транзитною країною після 2024 року. Якщо ні, то Оператор ГТС буде вимушений суттєво оптимізувати систему, щоб витрати на утримання ГТС не лягли на плечі українського споживача", – наголосив Сергій Макогон.

Як стверджує посадовець, головна проблема полягає у тому, що відновити повноцінну роботу ГТС після закриття компресорних станцій буде неможливо. У зв'язку з цим ГТСУ не зможе бути "резервним варіантом" для Європи на випадок, до прикладу, ремонту "Північного потоку-2".

"В Європі думають, що в такому разі зможуть сказати: "Давайте український транзит". Але, на жаль, такого не буде. Якщо ми проведемо оптимізацію, повернутися назад буде неможливо", - пояснив Макогон.

Він звернув увагу на те, що без нового довгострокового транзитного договору офіційний Київ буде змушений оптимізувати газотранспортну систему, в результаті чого Європейський Союз на 80% залежатиме від газогонів Газпрому (Північні потоки та Турецькі).

Коротко про будівництво "Північного потоку-2"

  • Будівницто скандального російського газогону "Північний потік-2" перебуває на фінальному етапі, одна потужні санкції США блокують продовження процесу та змушують компанії масово покидати цей проєкт.

  • Після цього команда лідерки ФРН Ангели Меркель запропонувала новій адміністрації США Джо Байдена посилити свою підтримку України, щоб РФ змогла завершити проєкт "Північний потік-2" без нових санкцій офіційного Вашингтону.

  • А Європа офіційно вирішила відмовитися від російського газопроводу "Північний потік-2", по якому Москва планує постачати газ до країн ЄС в обхід України. Однак Брюссель стверджує, що буде змушений змиритися з існуванням цього об’єкта.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?