Україна розірвала ще один договір з Росією - що важливо знати
Категорія
Політика
Дата публікації

Україна розірвала ще один договір з Росією - що важливо знати

Україна розірвала ще один договір з Росією - що важливо знати
Джерело:  online.ua

До анексії Криму та розв'язання війни в Донбасі між Україною і Росією діяли понад 450 двосторонніх домовленостей, близько 300 з яких діють досі. 8 липня Кабмін ухвалив рішення про припинення дії ще одного з них - меморандуму з урядом Російської Федерації про співробітництво в боротьбі з тероризмом, який був підписаний в 2012 році. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу уряду.

"Припинення дії меморандуму дозволить створити додаткові правові і політичні підстави для захисту національних інтересів України в умовах агресії Російської Федерації", - прокоментували рішення в Кабміні.

Це не перший договір з Росією, який розриває Україну після початку збройної російської агресії на Донбасі і окупації Криму. У 2019 Україна припинив дію Договір про дружбу з Росією. Це була угода між Україною і Російською Федерацією і Україною, в якій закріплювався принцип стратегічного партнерства, визнання непорушності існуючих кордонів, поваги територіальної цілісності та взаємної зобов'язання не використовувати свою територію на шкоду безпеці один одного. Договір був підписаний президентом України Леонідом Кучмою і президентом Росії Борисом Єльциним 31 травня 1997 року. Цей договір набрав чинності 1 квітня 1999 року і кожні десять років автоматично продовжувався на такий же період.

Згідно з угодою Росія і Україна гарантували громадянам іншої країни права і свободи на тих же підставах і в такому ж обсязі, які вони надають своїм громадянам, крім випадків, встановлених національним законодавством держав або їх міжнародними договорами. Після того, як Росія почала збройну агресію проти України в 2014 році, окупувавши частину Донбасу і анексувавши Крим, положення цієї угоди були повністю порушені, що до сих пір відмовляються визнавати в РФ.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Зеленський прийняв важливе рішення про вихід України з угоди СНД про створення Ради керівників підрозділів фінансової розвідки держав.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?